fbpx

Mlin za kafu, dubak, konjska kola, modne kreacije i pejzaž samo su neki od kolaža koji su izloženi sinoć u Galeriji UDAS u Banjaluci. Ovo je prva izložba Željane Došlić (34), a zanimljivo je da se radi o slijepoj osobi, koja vidi samo na jedno oko i to između jedan i dva odsto.

Kada je imala samo 3,5 godine dobila je tumor na mozgu, ali su joj ljekari zbog pogrešne dijagnoze davali injekcije u oči, od kojih su mi sagorjeli očni živci.

“U sedmoj godini su mi rekli da imam tumor, kada je on već metastazirao. Operisana sam u Sloveniji, život mi je bio ugrožen. Drugi put sam operisana 1994. godine u Beogradu i sada je sve u redu”, priča Željana, koja je prva tri razreda pohađala u školi za slijepe u rodnom Sarajevu, da bi zatim osnovnu i srednju školu završila u Zemunu, gdje je stekla zvanje telefoniste.

Podrži eTrafiku

Tokom školovanja u Zemunu zavoljela je likovno, posebno kolaž, za šta “krivi” profesoricu Goranu Škondru koja je uputila u svijet boja.

“Mogla sam da u svojoj glavi stvorim sliku kako koja boja izgleda i šta predstavlja, koje se međusobno slažu, a koje ne. Bila sam zaluđena prirodom, a kasnije i modnim kreacijama koje bih voljela da ih nosim. Ovdje su izložene i neke stvari iz mojih dječijih snova i crtanih filmova. Ima i nekih starih, zaboravljenih stvari poput dubka za dijete, preslice, pumpe za vodu, mlina za kafu, konjskih kola…”, priča Željana, kojoj je ovo prva izložba radova nastalih tokom njenog školovanja.

zeljana doslic izlozba (7)

Likovna umjetnica Dragana Vuković ističe da joj je čast što je Željana prisustvovala njenim radionicama i za njene predavače tokom školovanja u Zemunu ima samo riječi hvale.

“U Zemunu je imala priliku da se edukuje na jedan visokokvalitetan način, imala je vrsne predavače što možemo vidjeti po ovim radovima. Pedagozi koji su radili sa njima su tačno znali kako da rade sa slijepom djecom i kako da im prenesu svoje znanje. Sve je rađeno u tehnici kolaža i malog je formata. Boje koje je koristila su svjesne, a ne nasumične. Ona ima svoj sistem po kome poreda paletu boja i zna gdje joj se nalazi koja boja, njeno psihološko značenje i zna kakav je lokalni ton u prirodi, što vjerovatno čuje od drugih ljudi. Zanimljivo je da ovdje možemo vidjeti različite vrste predmeta za upotrebu, poput alata ili mlina za kafu. Ovdje je prikazan i jedan pejzaž, zanimljivo je da slijepa osoba pokazuje potpunu apstrakciju. Pretpostavimo da je sitne predmete mogla da dodirne i tako se upozna sa njima, ali kako je pejzaž mogla da pojmi u svojoj glavi? To je fantastično i ruši sve predrasude o slijepim ljudima”, kazala je Vukovićeva za eTrafiku.

zeljana doslic izlozba (6)

 Željana se trenutno najviše zanima izradom nakita i štrikanjem, u čemu su joj mnogo pomogle razne radionice koje je pohađala.

“Tokom srednje škole sam znala kupiti 10 ogrlica sa različitim perlicama, pa to pokidati i napraviti svoje. Kada sam išla na rehabilitaciju u Zavod za ortopediju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ‘Dr Miroslav Zotović’ u Slatini, terapeutkinje  su vidjele moj nakit i  tražile da im prodam nekoliko komada. Prošle godine je u Specijalnoj biblioteci za slijepe realizovan projekat ‘Od hobija do hljeba’, radilo se o izradi nakita, i tada sam se počela aktivno baviti time. Takođe, u udruženju ‘Zajedno’ imamo kreativne radionice koje posjećujem, idem i u ‘Zdravo da ste’ na radionice o izradi nakita od fimo mase. Sada radim sa perlicama i lancima”, priča nam ona, i dodaje kako voli da štrika pa od najlona pravi korpice za vaskršnja jaja ili voće. Od vunice izrađuje pape, kape, šalove, a od konca podmetače za čaše.

zeljana doslic izlozba (9)

Željana je radila samo šest mjeseci, i to prije 12 godina, a sada ne bi smjela da radi u struci jer joj je zabranjeno da mnogo sjedi. Naime, kao posljedica zračenja  i hemoterapije  ima manjak hormona hipofoze, a u 23. godini je naglo izrasla pa su joj se slijepili pršljenovi, što je dovelo do deformacije kičme i osteoporoze. Trenutno je nezaposlena, nedavno se udala, a muža koji je ratni vojni invalid je srela upravo na rehabilitaciji. Ističe da joj mnogo znači pomoć u kući koju plaća Centar za socijalni rad, ali da je to ne spriječava da sama obavlja dnevne poslove poput čišćenja ili kuvanja.

zeljana doslic izlozba (3) zeljana doslic izlozba (4) zeljana doslic izlozba (1)

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar