fbpx

Nekako je od začetka rock muzike velika većina bendova imala muške vokale.  Za to vrijeme žene su svoje vokalne sposobnosti više pokazivale u soul, blues, jazz, a poslije i u disco muzici. Taj brojčani odnos se ni kasnije nije promijenio, znači da je rock definitivno bio i ostao muška igra, ali to ne znači da i žene nisu imale predstavnice koje su zaslužle svoje mjesto u istoriji.

Ovom prilikom ćemo se osvrnuti na neke od onih koje su utabale put budućim generacijama i bile svojevrsne pionirke u muzici. Pitanje je da li bi baš ovako lako neki novi bendovi sa pjevačicama nalazili svoj put ka vrhu muzičkih ljestvica da nije bilo ovih muzičkih ikona koje su pokazale svijetu da i žene mogu da ‘rokaju’.

Najbolje je početi sa legendarnom Janice Joplin. Ona je u svojoj karijeri uspjela da poveže mnoge muzičke pravce, počevši od bluza, preko roka, do soula i psihodelije. Karijeru je gradila korak po korak i u drugoj polovini 60-ih privukla je pažnju Big Brother and the Holding company benda sa kojim je imala prvi ukus slave i popularnosti. To vrijeme nam je podarilo hitove poput Down on me, Summertime, Ball and Chain, Piece of my heart (uglavnom obrade bluz i dzez standarda u aranžmanu Janice). Korak dalje je solo karijera u kojoj je u kratkom vremenu izmijenila dosta pratećih bendova. Zauvijek će ostati zapamćen fantastičan nastup na Woodstoku 1969. godine, koji je trajao do jutra. Iako je muzički dio njenog života i dalje napredovao, ovisnost o heroinu je počela polako da uzima svoj danak. Uprkos nekoliko pokušaja da ostavi drogu, nažalost nije uspjela. U toku snimanja svog novog albuma Pearl, Janice se jedno jutro jednostavno nije pojavila u studiju i menadžer je pronašao mrtvu na podu hotelske sobe. Prema izvještaju policije, u njenom tijelu je pronađena smrtonostna količina heroina. Umrla je u dvadesetsedmoj godini i time se priključila Klubu 27, grupi muzičara koji su umrli u toj godini života. Iza nje je ostala karijera vrijedna najvećeg poštovanja, a to nisu zaboravile ni buduće generacije pa je Janice postala članica Rock and roll Hall of fame.

Podrži eTrafiku

Pisati o pionirima među ženskim vokalima, a ne spomenuti Grace Slick bio bi veliki grijeh. Ona je sa bendom Jefferson Airplane ostavila dubok trag u muzici šezdesetih. Prije njenog dolaska stara pjevačica je napustila bend zato što nije željela da podiže dijete na turnejama i izbor za njenu zamjenu pao je na Grace. Ona je iz svog starog benda preuzela dvije pjesme (White Rabbit i Somebody to love) koje su i postale dva najveća hita tog benda i na taj način pomjerila njihov muzički pravac sa folk roka na psihodeliju. Poslije raspada Jefferson Airplane-a nastali su bendovi Jeffesson Starship i Starship u kojima je bila i Slick. Ti bendovi su imali drugačiji i mnogo komercijalniji zvuk, ali u svakom slučaju su takođe su izrodili svoje hitove. Grace je 1988. godine odlučila da se penzioniše iz svijeta muzike i posveti drugim stvarima u životu. Izjavila je da čovjek može da se bavi džezom, bluzom klasičnom muzikom i kada ima 150 godina, ali da ne može repom i rokom, jer je to način mladih da izbace bijes iz sebe, tako da bi bilo besmisleno da pjevaš o nečemu što više ne osjećaš. Trenutno Grace ima 75 godina, bavi se slikarstvom i humanitarnim radom.

Još jedna pjevačica koja je obilježila eru sedamdesetih je Stevie Nicks. Fleetwood Mac je krajem šezdesetih bio bend sa dosta eksperimentalnim zvukom koji je bilo djelo Peter Greena, tadašnjeg gitariste benda. Green je međutim naprasno odlučio da više ne želi da svira, što je uzrokovalo promjene u bendu. Nekoliko godina kasnije dobili su svježu krv u vidu Stevie, koja je svojim tekstopisačkim sposobnostima dala ono što je nedostajalo bendu za definitivno probijanje u elitu muzike tog vremena. Landslide, Rhiannon i Dreams su samo neke od pjesama čiji je bila autorka, a te pjesme su takođe postale veliki hitovi. Sedamdesetih je bila u vezi sa gitaristom benda Lindsay Buckinghamom, a onda je imala i ‘šemu’ sa oženjenim Fleetwoodom. Buran privatni život ipak nije uspio da utiče na sudbinu benda koji je i poslije svega nastavio da radi punom parom. Pored toga Stevie je počela osamdesetih da izdaje i svoje solo albume koji su uglavnom imali veliki uspjeh. Generalno i muzika Fleetwood maca se tada pomjerila više u smjeru popa i od svih pjesma najviše je obilježio hit Little lies. Poslije raspada benda devedesetih ipak su se opet sastali i planiraju novi album.

Svaki muzički pravac ima svoje žestoke momke i žestoke cure, pa tako i sedamdesete. Koža, velika količina crne šminke i distorzija na gitarama… Da, to jedino može da bude Joan Jett. Prije nego što su nastali girl bendovi poput Spice Girls, postojao je girl bend The Runaways. Vokal tog benda je bila Joan, a pored nje su tu između ostalih bile Lita Ford (koja je takođe imala zapaženu solo karijeru) i Michael Steel (poznatu kasnije u The Bangles). The Runaways su bile prateći dio turneja mnogih poznatih bendova, ali nikako nisu uspjele da se probiju u sam vrh scene (zanimljivo najveću popularnost su imale u Japanu). Kao posljedica toga uslijedio je raspad i svi su krenuli da grade svoje solo karijere. Za Joan je to bio pun pogodak, nekoliko godina kasnije je oformila prateći bend The Blackhearts sa kojim je izdala deset albuma na kojima su se našli mnogi hitovi među kojima posebno mjesto zauzima pjesma  I love rock and roll, koja je našla svoje mjesto na Billboardovoj listi top 100 pjesama svih vremena. I sada sa više od 50 godina Joan nemilosrdno nastavlja da svira širom svijeta, a paralelno sa tim se već neko vrijeme bavi i glumom.

A ništa manje žestoka nije bila ni Debbie Harry, bolje poznata po nazivu svog benda Blondie. Krajem sedamdesetih Blondie je bila žestoka pank djevojka i taj stil su brzo prihvatile široke mase davajući time bendu veliku popularnost širom svijeta. Stil je varirao od brzih pank rifova, preko sintetike osamdesetih i power pop numera, ali im je svaki od njih donosilo velike hitove. Atomic, Rapture, Hanging on the tepephone, Call me, The tide is high su samo neki od njih. Ipak osamdesetih je i Debbie krenula da gradi solo karijeru. Na njenu žalost ipak tu nije bila uspješna u tolikoj mjeri kao sa Blondie, tako da se krajem devedesetih bend opet okupio za album No exit koji ih je singlom Maria vratio na mapu i put stare slave. Uprkos mnogim promjenama u sastavu, gro benda je i dalje na okupu, pa su prošle godine izdali i svoj jubilarni deseti studijski album pod nazivom Ghosts od download, zamišljen kao dupli album na kojem se nalazi jedan CD sa najvećim hitovima, a na drugom novih trinaest pjesama.

Odlučili smo da stanemo nakon njih pet, prvenstveno jer je ova tema neiscrpna… Dobre muzike je uvijek bilo, uvijek će je i biti, tako da i da napišemo 50 stranica uvijek ćemo imati osjećaj da smo nekoga nepravedno izostavili. Tako da vama ostavljamo opciju da sami odaberete ko je po vašem mišljenju najbolji ženski  rock vokal sedamdesetih i to nam javite putem komentara ispod teksta.

eTrafika.net – Srđan Obarčanin

Napiši komentar