fbpx

Knjiga Gorana Dakića pod nazivom “Petodinarke” predstavljena je sinoć banjalučkoj publici u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Radi se o drugom ostvarenju Gorana Dakića, koji je za prvu knjigu “Dalj” dobio nagrade “Čučkova knjiga” i “Slovo Podgrmeča”. Kako sam autor kaže o “Petodinarkama”, radi se o potrebi da se vrate neki dugovi, u davnini nepoznati, a sada do crvenila upoznati.

“Potreba da se u priču pretoči nepoznato herojstvo neprimjećenog dječaka; namjera da se kaže da je zaboravljanje njegovog čina naš najveći poraz i da se možda nasluti da je u tim zaboravljanjima i uzrok naših poraza; nasušna potreba da se još jednom, prvo ja, a potom i svi oni koji bi ovu knjigu čitali, vrate na dunavske obale i daljske sokake. Sve su to neki ‘elementi’ koji mogu odgovoriti na pitanje ‘šta ova knjiga jeste, šta predstavlja i zašto je napisana’, ali kao i svaki odgovor na ovakva pitanja – oni su tek naslućivanje. Moj posao je završen. Ostaje knjiga. I čitaoci s njom”, navodi on za eTrafiku.

Podrži eTrafiku

Izdavač knjige je SKD “Prosvjeta” iz Zagreba, koja nema distribuciju u BiH, pa čitaoci do nje mogu doći samo putem online naručivanja.

Na promociji su pored autora govorili književnici Berislav Blagojević, Mirko Vuković, predsjednik SKD “Prosvjeta” Zagreb i urednik izdanja Čedomir Višnjić.

Dakić je rođen 1984. godine u Travniku, a 1992. odlazi u selo Dalj u Istočnoj Slavoniji. U Banjaluku se preselio 1998. godine, te tu završava osnovno i srednje obrazovanje, kao i Filološki fakultet, odsjek za Srpski jezik i književnost. Radi kao novinar.

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar