fbpx

Povodom sutrašnjeg koncerta grupe Van Gogh u Banjaluci razgovarali smo sa frontmenom benda Zvonimirom Đukićem Đuletom, koji je odmah iskoristio priliku da kaže koliko je uzbuđen što nastupa u ovom gradu.

„Velika nam je čast i zadovoljstvo da se muzikom poklonimo Banjalučanima, jer je Banjaluka za 29 godina postojanja grupe Van Gogh uvijek bila važan grad, i velika čast za staviti zastavicu na turneji na Banjaluku. Nije nas bilo šest godina i imamo tremu, adrenalin je na zavidnom nivou. Vjerujem da je Banjalučka publika zadržala onu posebnost koju je imala u proteklih 29 godina“, izjavio je Đule za eTrafiku.

Banjalučkoj publici će se ovaj put predstaviti novim albumom „Neumeren u svemu“, ali i sa mnoštvom pjesama sa nekih starijih albuma. Usprkos svemu, kako kaže, čemu svjedočimo danas, i nekoj novoj kulturi i raznim pritiscima sa svih strana, i dalje vjeruju u snagu mladog čovjeka, koji se može otrgnuti od nečega što se zove neukus.

Podrži eTrafiku

„Puno nas stvari vezuje uz Banjaluku i osjećamo se domaći ovdje. Na kraju krajeva, ideja o grupi Van Gogh se rodila upravo u Banjaluci, 1985. godine u jednoj od soba hotela Bosna. Nije bilo klimatizovano, pa smo se preznojavali, šta sa našom budućnošću, i tada smo odlučili da stavimo gitare na rame i trzalice u džepove, pa da krenemo neizvjesnim putem. I evo nas, 29 godina kasnije, pred Banjalučanima. “

Đule objašnjava kako se novi album ne bi zvao „Neumjeren u svemu“, da oni nisu baš takvi. Ali, dodaje, da znaju razliku između neumjerenosti i bahatosti, i da je to jako bitna stvar.  Dodao je kako MTV nagrada predstavlja samo potvrdu da je sve do sada bilo vrijedno truda i odricanja. Kaže da nikad nisu tražili više nego što su imali na početku, a to je da muzikom bježe od neukusa i da u turbulentno vrijeme 90-ih godina prođu normalno.

Pitali smo takođe, da li će im ikada dosaditi da izvode „Neko te ima noćas“, jer kako se danas čini, svako ko zna da drži dva akorda na gitari, zna i da svira tu pjesmu.

„Nijedna pjesma nikada nije izvedena na isti način, i dokle god u nama postoji inspiracija da je svaki put drugačije odsviramo, sviraćemo je“, kazao je.

Mnogi Đuletovove nastupe povezuju sa Bonom iz grupe U2 i čini se kao da u njemu vidi uzora. On je ovo demantovao riječima da se na koncertu ponaša kako ga ponese atmosfera.

„Ne postoji uzor, ponašaš se onako kako te trenutak na koncertu ponese, ne postoji neki šablon. A to što nekoga naočare, jakna ili farmerke podsjećaju na ovog ili onog, to je stvar ljudske procjene, a mišljenje je kao dupe – svi ga imaju.“

Mnogi fanovi kažu da radije slušaju albume od prije 15-20 godina, te da su nove pjesme čista komercijala, što Đule negira.

„Mi se nismo odali komercijali, samo slijedimo svoj instinkt. To da li stari misle ovo, ili novi misle ono, je njihova stvar. Mi pravimo muziku onako kako se osjećamo, a kako se kome to dopada, to nije naša stvar .“

eTrafika.net – Nikola Zgonjanin

Napiši komentar