fbpx

Prvi šampion banjalučkog polumaratona”M:tel city race Banjaluka 2015″ je Kenijac Mozes Komon koji je trku završio za jedan čas, pet minuta i 33 sekunde, dok je u ženskoj kategoriji Kenijka Agneš Čebet prva istrčala 21 kilometar dugu stazu za za jedan čas, 18 minuta i 47 sekundi i osvojila titulu prve šampionke banjalučkog polumaratona.

“Zadovoljna sam što sam pobijedila, sreća je što sam pobijedila. Sve je bilo dobro, zadovoljna sam organizacijom”, izjavila je Agneš, te dodala da ima ambiciju da istrči normu za Olimpijadu kako bi učestvovala na njoj.

Komon je rekao da je putovanje bilo dugo, da je dao sve od sebe i da je zadovoljan banjalučkom stazom.

Podrži eTrafiku

Atletske legende Vera Nikolić i Snežana Pajkić uručile su nagradu najboljem trećeplasiranom maratoncu Džejmsu Muriu iz Kenije. Drugo mjesto osvojio je  Henri Kimboi, takođe iz Kenije.

 U ženskoj kategoriji drugo mjesto osvojila je  atletičarka iz Srbije Ana Subotić.

“Stvarno je organizacija na visokom nivou. Što se tiče trke dobro sam se osjećala tokom nje, jedino posljednjih 3 km temperatura je naglo porasla i nisam se osjećala najbolje, ali zadovoljna sam trkom. Nadam se da ću sljedeće godine doći da pobijedim”, izjavila je Subotićeva.

Treće mjesto pripalo je atletičarki Luciji Kimani, koja je svoju pobjedu posvetila kćerci Viktoriji.

Direktor prvog banjalučkog polumaratona Vladimir Selec uručio je nagrade trkačima od desetog do četvrtog mjesta. Banjalučanin Igor Mitrović osvojio je sedmo mjesto.

“Hvala svima na podršci i usput  želim da kažem mojim Banjalučanima dao sam sve od sebe. Hvala organizatorima, hvala svima“, rekao je Mitrović.

Po uzoru na velike evropske i svjetske gradove prvi polumaraton pod nazivom „M:tel city race Banjaluka 2015“, započeo je u pola deset razgibavanjem sa Ksenijom Kecman na Trgu Krajine.  Od 10 časova startovala je trka „M:tel city race Banja Luka 2015“ i pet minuta kasnije trka zadovoljstva. Pobjednici su proglašeni u 11:30 h.

Veliki broj ljudi okupio se na Trgu Krajine da učestvuje i isprati ovaj istorijski događaj. Učesnica polumaratona Danica Gnjatović rekla je za portal eTrafika da se prijavila iz radoznalosti.

 “Prvi put trčim polumaraton, inače se bavim karateom, prijavila sam se jer mislim da će biti zanimljivo.“

 Nektar Fun Run trka okupila je mlade mame, djecu na rolama, trkače svih uzrasta, starije ljude. Pobjednica ove trke je Aleksandra Roljić (14).

“Bavim se atletikom, treniram u Atletskom klubu Banjaluka. Za moju formu je zaslužan trener Goran Panić i Radislavka Račić. Pred start nisam imala treme, zadovoljna sam trkom“, izjavila je Aleksandra za eTrafiku.

Tokom staze duge 21,09 km Banjalučani su bodrili učesnike i time im davali motivaciju da nastave. Takođe, primjetni su bili i plakati na kojima su bile šaljive poruke poput „da je to lako i ja bih trčao“ ili „nokti na nožnim prstima su za curice“.

Važno je napomenuti da je ovaj maraton i humanitarnog karaktera. Udruženje građana Centar za edukaciju “Tvoja riječ” pokrenulo je humanitarni broj 1415, na koji pozivom do 31. maja darujete 1 KM za podršku djeci sa razvojnim poteškoćama.

U martu je započela promotivna kampanja  „Priprema, pozor, sad…počni da trčiš“ , kojom su organizatori pozvali sugrađane da počnu da trče, i prijave se za učešće u prvom polumaratonu u gradu na Vrbasu.  Maj u Banjaluci protekao je u znaku priprema za ovaj veliki događaj, Banjalučki reper Stefan Maestro napisao je i snimio maratonsku himnu, kao poklon prvom banjalučkom maratonu.

Staza kojom su učesnici polumaratona trčali, dobila je službeni sertifikat AIMS-a, što znači da je polumaratonska trasa trke u Banja Luci na popisu maratonskih staza na kojima vrijedi rezultat za olimpijsku normu, nacionalne, kontinentalne i svjetske rekorde. Više od hiljadu prijavljenih trkača učestvovalo je u u trci dužine 21,1 km ili u Nektar fun trci zadovoljstva dužine 3 km.

 Proslavljeni atletičari iz Ćuprije Vera Nikolić, Snežana Pajkić i Dragan Zdravković bili su specijalni gosti Mtel City race-a.

Kako su organizatori istakli, prvi polumaraton predstavlja praznik zdravlja. To je jedinstvena prilika da svi koji vole sport i zdrav život pokažu svojim sugrađanima i svijetu da Banjaluka to može, te da pozitivnom energijom i pozitivnim primjerom uradimo nešto za sebe i motivišemo druge. Ovaj polumaraton predstavlja jedan od najmasovnijih sportskih događaja u BiH.

Polumaratonska dešavanja počela su u subotu. U restoranu  Phillipe upriličen je pasta party za sve učesnike, a nakon toga od 21h obilježena je Noć  Muzeja.

 polumaraton banjaluka 2015 (4) polumaraton banjaluka 2015 (1)

bl polumaraton 2015 (1) bl polumaraton 2015 (2)

polumaraton 2015 bl (1) polumaraton 2015 bl (2) polumaraton 2015 bl (3)

eTrafika.net – Anja Zulić

Napiši komentar