fbpx

Banjalučani će u subotu, 16. maja imati priliku da prisustvuju manifestaciji Noć muzeja, koja predstavljaja jedinstvenu kombinaciju promocije savremene umjetnosti, kao i lokalnih umjetnika.  Ove godine, po prvi put, posjetioci će vidjeti nešto novo – 3D maping na fasadi Muzeja savremene umjetnosti.

Kao što inače biva, u Noći muzeja izložbe će biti upotpunjene muzičkim sadržajem, a ove godine za posjetioce nastupa grupa Sopot iz Banjaluke, koja će takođe iskoristiti priliku da na tom događaju snimi spot za svoju  pjesmu “Era informacije”.

Takođe, posjetioci će imati priliku da pogledaju izložbu „Prigušena egzistencija“, koju je radio veći broj umjetnika iz Srbije. Posjetioci će po prvi put imati priliku da  vide jedan do sada neviđeni vid umjetnosti u samoj Noći muzeja, a to su animacije, stripovi i sama digitalna umjetnost.

Podrži eTrafiku

Na današnjoj konferenciji za medije pomoćnica ministra za kulturu Milica Kotur kazala je da Ministarstvo prosvjete i kulture, kao i sama Vlada Republike Srpske podržavaju svaku manifestaciju koja nastoji sačuvati kulturno nasleđe, kao i savremeno stvaralaštvo.

“Naravno, iz svega toga je proistekla naša velika radost što je Noć Muzeja jedna manifestacija koja se održava na teritoriji cijele Republike Srpske, i što svi muzeji obilježavaju Noć muzeja, sem muzeja u Doboju, koji je u fazi renoviranja. Upravo obilježavanjem Noći Muzeja Republika Srpska se pridružuje porodici evropskih zemalja koje praznuju ovaj dan”, kazala je ona.

Manifestacija Noć muzeja predstavlja jedinstvenu priliku posjetiocima da posjete muzeje i podrže lokalne umjetnike, ali u neobično vrijeme – kada su oni inače zatvoreni. Program obilježavanja počinje u subotu u 21 čas, i traje do jedan čas poslije ponoći.

U saradnji sa kompanijom Mtel, Muzej savremene umjetnosti organizovao je i nagradnu igru u kojoj posjetioci imaju priliku da osvoje novi Huawei P8. Naime, fotografije koje snime u toku manifestacije i pošalju na stranicu Noći Muzeja, učestvovaće u nagradnoj igri, a pobijediće fotografija sa najviše komentara.

Prisutnima se na konferenciji obratio i Mladen Đukić ispred firme Eon, koji su tvorci 3D mapinga koji će ove godine ukrasiti fasadu Muzeja.

“Bilo je veliko zadovoljstvo raditi na jednoj fasadi kakva je ova. Sa nama je sarađivalo 13 umjetnika, čija ćete imena čuti ako budete prisutni to veče. Pored konceptualnih  likova koji su pravljeni za lične projekte, sve ćemo smjestiti u jednu priču, koja će imati jednu dublju smisao i predstavljaće jednu borbu svjetlosti i tame. Kompletan 3D maping će biti sinhron sa plesom i sa svime što se dešava unutra. Nakon toga podržaćemo i Sopot samom projekcijom, koja će biti nadgradnja na ono što oni već rade“, naveo je Đukić.

Frontmen i osnivač Sopota Petar Topalović  izjavio je da im je posebno drago to što je svijest organizatora na tom nivou da spaja lokalnu muzičku i vizuelnu scenu, te da lokalna umjetnička scena, bez konstantne promocije u medijima, ne može da ostane i izađe na vidjelo, te da širi umjetnost u regiji i dalje.

Inicijalna ideja za snimanje spota za našu pjesmu ”Era Informacije” nastala je tako da promocijom dalje promovišemo samu lokalnu scenu, ali i cijelog događaja, te da samim video spotom širimo ovu energiju i  sve što će se događati ovdje u subotu.  Mi ćemo dati sve, i srce i snagu, ostaviti sve na bini, i zato pozivamo publiku da dođe u što većem broju, da vidi i čuje nešto posebno.“

Ispred Muzeja savremene umjetnosti su naveli da očekuju više od 2.000 posjetilaca, te da se nadaju da će svi prisutni uživati u konzumiranju kulture ovog grada.

eTrafika.net – Nikola Zgonjanin

Napiši komentar