fbpx

Veliki glumac je sanjao pobjedu, a uspio je da pobjedi sebe.

Rođen je 1943. godine, apsolvirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Na filmskom platnu se prvi put pojavio sa ulogom Džimija Barke u filmu “Kad budem mrtav i beo”. Tumačio je preko 20 pozorišnih uloga u Beogradskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212. Pamtimo ga u sljedećim fimovima: “Mlad i zdrav kao ruža”, “Kičma”, “Nacionalna klasa”, “Ko to tamo peva”, “Banović Strahinja”, “Nešto između”, “Balkan ekspres”, “Obećana zemlja”, “Belo odelo”, “Turneja”, “Ni na nebu ni na zemlji”. Jedna od uloga koja ga je proslavila je svakako uloga Prleta iz TV serije “Otpisani”. Govorio je kako je burno i brzo živio, da je borac, i da je zadovoljan onim što je do sada postigao.

Svi pamte njegove čuvene replike iz filmova kao što su:

Foto baza

“Dete nema pojma”. (komentar Dragana Nikolića na pokušaje seksa Slavka Štimca i Nede Arnerić u filmu “Ko to tamo peva”).

“I kad budem mrtav i beo i ja bih hteo da budem kakva-takva svetiljka” (iz filma “Kad budem mrtav i beo”)

A ovo su neki od citata koje je rekao Dragan Nikolić:

Politika je kao gluma, stvar iskrenosti kroz koju dolaziš do istine. Ako je postulat u glumi da sve što radiš na sceni mora da ti se vjeruje, tako je i sa političarima. Kada gledam političare na televiziji, naročito u skupštini, lijepo vidim ko laže. Nekima čak ni glumačka karijera ne bi pomogla da bi im se povjerovalo. To nema veze sa ispunjenim ili neispunjenim obećanjima, već se lijepo vidi da ni sami ne vjeruju u to što govore.

Nikoga ne vučem za rukav, ali tražim poštovanje, isto ono koje imam sa onima sa kojima radim.

Sam po sebi sam epoha.

Jednostavan sam u stvarnom životu.

Ne razvodite se preko novina, ne šaljite poruku partneru preko novina, pronađite svoju intimu.

Sebi nikada nisam dozvolio da mislim da sam najbolji ili na neki način veliki. Mislim da je to svojstvo budala-vjerovati da si neko drugi.

Živio sam u istom kraju sa Ciganima, ne pravim socijalne razlike, da li je neko siromašan ili bogat, crn ili bijel.

Gluma je prikupljanje pažnje na sebe.

Borba. Ne predati se. Zašto. I kome?

Napiši komentar