fbpx

Akademska slikarka i keramičarka Sonja Bikić danas je u svojoj galeriji u Banjaluci otvorila tradicionalnu vaskršnju izložbu svojih radova, na temu ovog velikog hrišćanskog praznika. Posjetioci su mogli da donesu svoja dekorisana vaskršnja jaja, i tako upotpune postavku.

Kako sama Sonja kaže, ova izložba je njen način da pruži ljudima mogućnost da uljepšaju vaskršnje trpeze u svojim domovima, pa se tako u galeriji moglo vidjeti mnoštvo različitih slanika, svijećnjaka, ali i posuda za vaskršnja jaja, sve sa temom i oblikom jajeta.

„Ovdje su te kućne radosti, kako ja volim reći, koje se primjenjuju u doba Vaskrsa, vezane su za trpezu i za veselje nakon posta. Tu je jedna serija svijećnjaka koji mogu da budu i čuvarkuće, male posude koje se mogu koristiti za postavljanje vaskršnjeg doručka. Ispred galerije  je jedna serija kokoški, to su ptice koje mogu da posluže  na velikoj, bogatoj trpezi sa puno jaja, koja se stave u i oko njih”, rekla je ona za eTrafiku.

Podrži eTrafiku

Sonja Bikić tradicionalno već godinama otvara tematske izložbe za praznike, ali teme skulptura se ne završavaju na formi jajeta.

„To je moj način da se uveliča ovaj praznik i dekoriše prostor u doba Vaskrsa. Ovdje možete vidjeti mnoštvo ptica, ogledala, figure anđela, koji su jedan od simboma Vaskrsa, i kandila koja se pale pri svakom većem prazniku.“

Današnju izložbu upotpunile su članice udruženja Dragana’s Garden, koje su donijele jaja koja su ukrašavale. Pored tradicionalnih crvenih jaja, tu je i jedno neobično, ukrašeno dekupaž tenhikom  i inspirisano anđelima, kao i nekoliko jaja umotanih u vunene „šalove“. Posjetiocima je umjetnica Sonja Bikić pokazala i kako se prave keramička jaja na grnčarskom točku.

vaskrs galerija sonja bikic (9)

vaskrs galerija sonja bikic (8)

vaskrs galerija sonja bikic (6) vaskrs galerija sonja bikic (2) vaskrs galerija sonja bikic (4)

eTrafika.net – Nikola Zgonjanin

Napiši komentar