fbpx

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske večeras je otvorena izložba Sigmara Polkea, jednog ood najvećih slikara i fotografa poslijeratne Njemačke, pod imenom “Muzika nepoznatog porijekla”.

Realizovana je u saradnji sa Institutom za odnose sa inostranstvom i  Goethe institutom BiH, čija je direktorica, Charlotte Hermelink bila jedan od govornika na samom otvorenju. Posjetioce je dodatno edukovala sa nekoliko zanimljivih biografskih podataka. Spomenula  je kako je njegova druga retrospektiva trenutno u Kölnu, u organizaciji njujorškog muzeja moderne umjetnosti  i Tate galerije iz Londona, tako da  Banjaluka nije u lošem društvu.

Izložbu je službeno otvorio ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, a posebni gost bio je šef misije BH pri EU Igor Davidović.

Podrži eTrafiku

Polke je jedan je od osnivača kapitalističkog realizma, pravca naslonjenog na pop art i opsjednutog kapitalizmom i konzumerizmom.

Muzika nepoznatog porijekla predstavlja 40 gvaševa velikog formata sa pripadajućom legendom – objašnjenjem samog autora na originalnom njemačkom jeziku i sa srpskim prevodom.

Kustoskinja izložbe Maša Davidović o Polkeu je rekla:

“Stvaralački put je počeo 60ih godina u Düsseldorfu, gdje je završio likovnu akademiju i tu su nastali prvi radovi koji su reflektovali te kulturološke,  političke i duštvene promjene. Karakterističan je da se njegova djela ne mogu svrstati samo u jedan stilski pravac. Bio je svojevrsni antiiumjetnik koji je često karikirao i tadašnju savremenu umjetnost, i njemačko drustvo, i socrealizam i americki pop art. Izložba je veoma poetična i legende koje stoje kao opis slika su vrlo zvučne i opsežne i često na prvi pogled nemaju veza sa prikazanom slikom, ali su jako bitne u shvatanju Polkea.”

Posjetioci će do 26. aprila moći vidjeti radove koje je Sigmar Polke naslikao 1996. godine.

Izložba slika (1) Izložba slika (2)
Izložba slika (10)

eTrafika.net- Nikola Bačić, Foto – Safet Muftić

Napiši komentar