fbpx

Do posljednjeg sjedišta ispunjena dvorana Banskog dvora uživala je noćas u umjetnosti scenskog pokreta, sjaju i glamuru kakav postoji samo u drevnoj istočnjačkoj vještini.

Banjaluka je u subotu naveče, zahvaljujući organizacionom trudu plesne skupine Oriana Oria bila evropska prestolnica orijentalnog, trbušnog plesa.

Vođenjem programa sigurnom je rukom ravnala Pinkova zvijezda Nataša Gajić, a na pozornici su se smjenjivale trupe domaćih izvođačica – plesačica Oriana Orie, mlade gošće debitantice iz Prnjavora, kao i zvijezde svjetskog glasa u tom plesnom žanru, poput Poljakinje Malgorzate Jamilah Gil-Manzel ili Grkinje Dore Xagorari.

Podrži eTrafiku

Zapažen nastup imao je i Vjekoslav Didović iz Hrvatske, koji je dokazao kako i muškarci uz dovoljno strasti, ljubavi i borbe protiv predrasuda mogu postati izvrsni orijentalni plesači.

Awalimov internacionalni štih pojačali su i Josefine Wandel iz Njemačke, atraktivna Slovenka Nika Mlakar, jedna od najboljih BiH trbušnih plesačica, “Bosnian energy bomb” Amra Smajić, Federica Gallo & Foesia iz Italije, te odlične Beograđanke Aleksandra Saška Kondić & Nikolina Čelebić sa svojim retro-urbanim pristupom  trbušnom plesu.

Milica Kremenović iz plesnog studija Oriana Oria rekla nam je kako je uzuđena jer je dijelila scenu sa svjetski poznatim imenima.

“Ovo je već treća godina da se u Banjaluci organizuje Awalim, ja sam imala tu sreću da sam svaki put dosad bila učesnik. Svake godine na Festival dovodimo zvijezde iz cijelog svijeta i jako sam uzbuđena jer ću plesati sa svima njima i što će me iz publike gledati porodica i puno mojih prijatelja. To je uvijek neka vrsta pozitivne treme, ali znam da će sve proći kako treba.”

IMG_9017  IMG_9028    IMG_9060  IMG_9081  IMG_9116

 eTrafika.net – Nikola Bačić, Foto – Safet Muftić

Napiši komentar