fbpx

Kišoviti martovski petak obeshrabrio je značajan broj banjalučke publike od dolaska na otvaranje banjalučkog Aplauz festivala i obilježavanja Svjetskog dana pozorišta.

Žaliti mogu svi koji nisu prisustvovali otvarajućoj predstavi gradskog pozorišta Vitez “Šmizle- ženski bend”.

Oni koji su ipak došli, iz teatra su mogli izaći zadovoljni jer je riječ o izuzetno duhovitoj i zreloj predstavi sa snažnom feminističkom notom i, za jedno amatersko pozorište iz Bosne, veoma talentovanim i usklađenim ansamblom koji na gostovanja ide bez ekipe iza scene, što njihovu izvedbu čini još impresivnijom.

Podrži eTrafiku

Jedini muški član ansambla, sedamnaestogodišnji Petar Pejović za eTrafiku je rekao da su na ovoj predstavi radili dva mjeseca i da postavu čini jako mlada ekipa.

“Ovo je sedma izvedba od premijere, mi smo jako mlada skupina, svi smo otprilike 97. ili  98. godište. Naš reditelj Bruno Grebenar nas je pripremio za ovu predstavu, ali on nas zbog obaveza ne može pratiti na udaljenije nastupe, pa na njih idemo sami.”

Direktor DIS pozorišta i organizator Aplauz festivala Novica  Bogdanović objasnio je kako je Festival  zamišljen kao događaj koji slavi čistu želju i ljubav prema umjetnosti teatra, baš na Svjetski dan pozorišta. Ideja vodilja bila je dovesti trupe koje teatru pristupaju sa entuzijazmom i sa radošću prikazuju šta su pripremili.

PR festivala, banjalučka glumica Nikolina Vuruna za eTrafiku je kazala malo više o samom Festivalu.

“Sama priprema je bila veoma interesantna jer smo znali da nam dolaze razne ekipe iz različitih gradova, ponosna sam na svoje kolege glumce i organizatore, i nadam se da će i ostale predstave biti ovako zanimljive. Pozvala bih što veći broj publike da dođe ovdje u Dom omladine, da se druzimo i da zajedno uživamo u teatru. Aplauz fest je za svoju publiku pripremio čak 7 predstava, od kojih su dvije iz domaće produkcije, a ostale su iz raznih krajeva BiH. Na kraju će se zbrojiti ocjene publike i biće proglašena najbolja predstava Festivala, a osim toga svako veče stručni žiri bira najboljeg glumca iz predstave koja igra. U prvoj večeri nagradu za najbolju glumicu osvojila je Ivona Matošević iz GP Vitez za ulogu zanosne turbofolkerke Viki.”

Večeras je u 20:30 na rasporedu predstava Amaterskog pozorišta iz Jablanice, “Ne igraj na Engleze”. Cijena ulaznice je 4 KM.

eTrafika se pridružuje pozivima organizatora i svojim čitaocima preporučuje da isprate što veći broj predstava na Aplauz festivalu.

IMG_8994 IMG_8987 IMG_8984    IMG_8953

eTrafika.net – Nikola Bačić, FOTO: Safet Muftić

1 Komentar

Napiši komentar