fbpx

Prva klapa novog filma Dejana Zečevića “Procep” (The Rift), u koprodukciji Srbije, Slovenije i Južne Koreje, pašće ovih dana u Pančevu.

Glavni producenti prvog domaćeg naučnofantastičnog horor filma su Milan Todorović i Marko Jocić, čuveni dvojac žanrovskih filmova, scenario su napisali Beri Kiting i Milan Konjević. Međunarodnu ekipu glumaca predvode Ken Fori, Katarina Čas, Dragan Mićanović, američki TV veteran Monti Markam, Sonja Vukićević, Miroljub Lešo, Denis Murić i drugi.

“Imao sam odavno ideju za jedan ovakav film, ali nisam imao ideju da bih mogao da snimam u našim uslovima, ne samo zbog produkcije nego zbog senzibiliteta. A onda su Milan Todorović i Marko Jocić predložili da se to napravi, naravno na engleskom jeziku i u toj vrsti produkcije koja se obraća prvenstveno inostranoj publici. I sada kada su u cijelu priču ušli korejski producenti stvar će očigledno da se dogodi!”

Foto baza

Koliko je “Procep” naša, a koliko internacionalna priča?

“Scenarista je Irac, bez obzira na to što je priča moja i Milana Konjevića. U filmu postoje i likovi koji su s ovih prostora, tako da bi ta kombinacija trebalo da bude nešto što je najinteresantnije u filmu. Ja ću se svakako truditi da istjeram svoju perspektivu, “osluškivaću” glumce koji dolaze iz Amerike. Ono što želim jeste film koji pripada ovoj grupi ljudi, koji neće moći da se prozove ni američkim, iako igraju američki glumci, ni korejskim zato što su producenti iz Koreje.”

Koliko je olakšavajuća ili otežavajuća okolnost to što je korejski horor blizak poimanju autorskog filma?

“Imali smo razgovore otkako su producenti stigli u Srbiju i sve one stvari koje su oni zastupali vrlo su bliske onome što ja želim da postignem ovim filmom. Vjerovatno su se zato odlučili za ovaj film, zato što on nije klasičan horor, kakvih smo se nagledali i koji su dosadili svima, osim ekstremnim fanovima, u koje ja ne spadam. Važno mi je da se ne osjećam sputan žanrom koji je povremeno vrlo precizan. Meni je to veliki izazov i ne plaši me s obzirom na to da sam se upustio u televizijske serije koje u sebi moraju da sadrže dozu ekstremne dopadljivosti i pokriju veliki spektar gledalaca.”

Čini se da smo postali zanimljivo tržište za strance?

“Jedna stvar je kada stranci dolaze kod nas po određenu vrstu servisa koji angažuje određene vrste zanimanja i tu nema mjesta za nas autore. Ovo je upravo drugačija perspektiva. Neki dio novca dolazi iz inostranstva, ali su na nekim autorskim mjestima ljudi odavde i to je prilično značajna stvar za produkciju filmova. Da naši autori mogu napraviti film koji će prodati i koji će se prikazivati u inostranstvu, a ne da se angažuju samo određeni filmski radnici. U različitim dijelovima svijeta možete ući u prodavnicu i od svega što je proizvedeno u Srbiji naći samo “Mamulu” ili “Zonu mrtvih”.”

Kako vi vidite interesovanje domaće publike za žanrovski film?

“Publike ima, u svijetu danas žanrovski filmovi vladaju bioskopima. Mi nismo senzibilitet koji može lako da proizvede takvu vrstu filmova, mi smo narod koji je skloniji crnom humoru, ironiji, pa neke stvari ne mogu tako lako da profunkcionišu na srpskom jeziku. Ali kada se napravi internacionalna ekipa, to onda nema tu etiketu isključivo srpskog filma i samim tim mogu bolje da prođu.”

Prema riječima producenta Milana Todorovića, “Procep” je istinski prvi srpski SF film.

“Radnja filma počinje kada američki vojni satelit pada negdje na teritoriju Vojvodine, a tim sastavljen od američkih i srpskih agenata biće poslat da pronađe podatke s leta i istraži olupinu. Ali ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda, te će se ispostaviti da je tokom leta nekim čudom došlo do uspostavljanja prostorno-vremenske kapije koja spaja Srbiju s Mjesecom. Tako da postoji mogućnost da u domaćem filmu imamo i scenu koja će izgledati kao na Mjesecu. Atmosfera filma je slična mješavini “Konačnog horizonta” i “Čovjeka od trske””, ističe Todorović.

 

 

 

pressrs.ba

Napiši komentar