fbpx

Poštovaoci preminulog britanskog pisca Terija Pračeta ovih danas, sasvim u duhu njegovih knjiga koje su obilovale crnim humorom, pokrenuli su nesvakidašnju peticiju sa zahtjevom da se autor “Disk svijeta” vrati iz mrtvih.

Peticija je upućena na “adresu” Smrti (Mort), a svaki Pračetov obožavalac zna da je jedan od najpopularnijih književnih likova “Disk svijeta” upravo Smrt (Kosač), ljubitelj mačaka i karija, čije je riječi u okviru dijaloga autor uvijek pisao velikim slovima, upućujući na Kosačev jedinstven glas.

“Smrti, vrati Terija Pračeta”, glasi ovaj veoma jednostavan zahtjev, koji je potpisalo više hiljada fanova na sajtu “Change.org”. Ovaj zahtjev, čak i kada bi ga bilo moguće ispuniti, morao bi da uključi i klauzulu da to ne bude urađeno protiv volje pisca.

Foto baza

Čuveni stvaralac fantastičnih literarnih svjetova, u kojima su se odražavale naše nade i strahovi, patio je od Alchajmerove bolest, i godinama je bio veoma aktivan u kampanjama za pravo na eutanaziju.

Satiričar bez premca

Dejan Papić, direktor izdavačke kuće “Laguna”, koji je prvi na domaće tržište doveo Pračetov “Disksvet”, kaže da je Pračet bio velemajstor satire:

– Teri Pračet je bio, svakako, jedan od najvećih satiričara 20. vijeka ili još bolje reći našeg doba. On je imao potpuno drugačiju perspektivu poimanja društvenih tokova i to što su ga mnogi svrstavali u domen naučne fantastike ili fantastike uopšte, mislim da odražava jedno površno čitanje njegovih knjiga – kaže Papić i dodaje:

– On nije govorio ni o kakvim izmišljenim svjetovima, govorio je o ovom našem, samo je sebi u svom umjetničkom postupku dao slobodu da na jedan kreativan način predstavi odnose kakvi jesu i da ih kritikuje ili da im se podsmijava. Njegov vrstan humor je zaista cijele generacije, rekao bih, privukao čitanju, a sasvim sigurno meni dao ideju da pokušam da njegova djela plasiram i u Srbiju. Tako je nastala i “Laguna”, a nakon objavljivanja osam knjiga Terija Pračeta, počeli smo da objavljujemo i druge autore. U svakom slučaju, ponosni smo što smo izdavačku karijeru počeli baš s jednim ovako velikim piscem. Mislim da će nedostajati svima, ali zato je ostavio jedan pozamašni opus iza sebe – istakao je Papić.

Prema Papićevim riječima, Teri Pračet bio je i talentovan pisac i izuzetan čovjek.

Veliki radnik

– Kada su ga pitali koliko mu vremena treba da napiše jednu knjigu, s obzirom na to da ih je pisao relativno brzo, on je odgovorio da mu je potrebno 20 godina posmatranja i četiri mjeseca pisanja. Inače, bio je veliki radnik. Njegov kolega, jedan od poznatijih pisaca žanra, pričao mi je da je Pračet, kada su mu dodjeljivali nagradu, sjedio u prvom redu i dok su trajali uvodni govori, on je na laptopu – ne redigovao tekst već unosio potpuno novi, dakle, stvarao je roman na licu mjesta. Kada su ga prozvali, on je, jednostavno, zatvorio laptop, otišao, primio nagradu, vratio se i nastavio da piše! Takav je to bio čovjek – objasnio je direktor “Lagune” i naglasio:

– Možda je najtragičniji obrt sudbine taj što je jedan takav um obolio baš od Alchajmerove bolesti i što je jedan takav um bio napadnut i biološki, i što je takav život prerano prestao da postoji – zaključio je Papić.

Citati za sva vremena

– Nevolja s otvorenim umom jeste u tome što ljudi dolaze i pokušavaju da trpaju stvari u njega.

– U drevna vremena mačke su bile poštovane poput bogova; one to nisu zaboravile.

– Založi čovjeku vatru, i biće mu toplo jedan dan. Zapali čovjeka, i biće mu toplo do kraja života.

– Evolucija je za mene mnogo uzbudljivija od biblijske priče o postanju. Ko ne bi radije bio majmun koji se uzdiže, nego pali anđeo?

– Ponekad je bolje upotrijebiti bacač plamena nego proklinjati tamu.

– Postoje trenuci u životu kada morate znati da nešto ne smijete da pustite. Baloni služe tome da djeca to rano nauče.

– Prava glupost uvijek pobjeđuje vještačku inteligenciju.

– Fabula se ne može graditi samo od šala. Potreban je i tragični odmak.

pressrs.ba

Napiši komentar