fbpx

Povodom osamdeset godina od rođenja Danila Kiša danas je u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS) upriličena izložba o njegovom radu i stvaralaštvu. Tom prilikom potpisan je i protokol o saradnji Narodne biblioteke grada Beograda i NUB RS, koje su organizatori, te je najavljena izložba o Stogodišnjici rođenja Branka Ćopića.

Profesor Filološkog fakulteta iz Beograda Jovan Delić napisao je predgovor za katalog o Kišu, te istakao da on pripada malom krugu naših pisaca, koji su se ugnijezdili u porodici svjetske književnosti.

“Danilo Kiš je po tome izuzetan, rekao bih čak jedinstven. Ima još nekoliko pisaca koji su u tom krugu, ali on je i po svojoj profesionalnoj orjentaciji, kao čovjek koji je studirao Svjetsku književnost, imao taj stav da se treba potruditi da pripadneš Geteovskoj liniji pisaca”, navodi Delić.

Foto baza

Izložba je prilagođena studentima i učenicima srednjih škola, kojima je na raspolaganju audio vizuelni materijal, kao i trideset plakata. Na otvaranju je bio prisutan veliki broj gimnazijalaca, kao i studenata i profesora Filološkog fakulteta, a izložba je za posjetioce otvorena do 16. aprila.

danilo kis izlozba (2) danilo kis izlozba (1)

eTrafika.net – Tijana Trklja

Napiši komentar