Boško Jovičić iz Brčkog uskoro započinje snimanje svog prvog dugometražnog filma “Prva postava”, koji govori o fudbalskoj reprezentaciji Jugoslavije, a radnja je smještena u 2013. godini. Jovičić je pisao scenario više od godinu dana, a glavnu glumačku postavu čine Damir Glibanović, Edin Bećić i Marko Maglov iz Brčkog, Haris Hadžisejdić i Kenan Beganović iz Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, te Feđa Zahirović i Ermin Avdić sa Akademije dramskih umjetnosti iz Tuzle.

Producenti su Darjan Minov i Sandra Ikanović, koja je izvršna producentkinja Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici,  dok je  za režiju zadužen sam Jovičić.

Početak snimanja zakazan je za 14. mart i planirano je da ono bude završeno za 15 do 20 dana. Skoro sve scene će se snimiti u Brčkom, osim nekoliko scena koje se odigravaju u Tuzli.

“Time ćemo dosta uštediti na samom vremenu i moći se maksimalno posvetiti filmskoj priči. Kreativnu, produkcijsku, glumačku i tehničku ekipu filma čini oko 30ak osoba i dolaze iz cijele BiH.  Glumački ekipu čini oko 11 osoba, ali i veliki broj statista”, priča Jovičić za eTrafiku.

Ideju za film dobio je čitajući novinski članak o tome kako bi izgledala fudbalska reprezentacija Jugoslavije da nije bilo rata. Inspirisan time, napisao je priču o šest prijatelja koji su spremni na sve kako bi otišli na baraž utakmicu između Jugoslavije i Portugala.

“Pisanje scenarija je počelo krajem 2013. godine, kao i prvo okupljanje ekipe. Stvari su tek sredinom 2014. godine postale ozbiljne priključivanjem producenta i glumaca koji su već imali glumačko iskustvo u pozorištu, kao i glumaca sa akademije”, govori Jovičić, te dodaje da je radnja smještena u 2013. godinu i da rata nikada nije bilo, i da Jugoslavija još uvijek postoji.

“Radnja se dešava u Brčkom i prati priču dugogodišnjih prijatelja – Viskija, Bećarca, Jafketa, Nanija, Kokice i Dede. Viski, glavni junak priče, nakon što dobije vijest od brata da mu je stigao poziv od JNA za odlazak u Vojsku, a što ga ni najmanje ne raduje, odlazi se naći sa ostatkom svoje ekipe u Dom Omladine, jer Bećarac ima da im saopšti jako bitnu vijest.  Bećarac, samozvana glava društva, saopštava ostatku ekipe, Viskiju, Dedi, Jafketu, Naniju i Kokici da može da nabavi karte za baraž utakmicu Jugoslavija-Portugal. Ekipa nije sigurna u riječi Bećarca jer su svjesni da je utakmica davno rasprodata i da je skoro pa nemoguće doći do karata.  Tu počinje njihova potraga za poslom, praćena raznim problemima i poteškoćama koje u jednom trenutku odlazak na baraž utakmicu čine nemogućom.”

Konačni budžet filma još uvijek nije poznat, ali Jovičić navodi da će on iznositi oko 50.000 KM. Novac planira prikupiti od sponzora i grantova, a nadaju se i podršci Grada Brčko.

Boško Jovičić je 26-ogodišnji magistar pedagoške psihologije  i muzičar. Član je brčanskog benda Jenki Zu, a nastupa i samostalno pod imenom Dorian.

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar