fbpx

„O svojim kreacijama mogu reći da nisu puka odjeća, već svakom odjevnom predmetu pristupam kao zasebnom umjetničkom djelu, ali sa računanjem na to da ono ipak mora biti funkcionalno za nošenje“, započinje priču Anđelko Kaser (26) iz Doboja, student modnog dizajna u Zagrebu i prošlogodišnji pobjednik Modnog ormara.

Za svoje radove kaže da su nesvakidašnji i da u svojim kolekcijama uvijek ima koncept i poruku ili pitanje.

„Pošto dizajnu pristupam kao jednom od umjetničkih zanata, tako i svaka kolekcija zahtijeva da se stane ispred nje, kao ispred slike ili kipa, i zagleda, promisli ili zapita. U odjevnim predmetima koncept često preuzima funkciju pa se tako nerijetko i žrtvuju obline, seksualnost i zavodljivost, ali zato imaju poruku i umjetničku vrijednost. Zato u svojim cipelama često stavljam seksualnost i zavodljivost u plan. Na cipele imam fetiš i one zauzimaju posebno mjesto u mom srcu“, kaže on u razgovoru za eTrafiku.

Foto baza

Na prošlogodišnjem takmičenju za studente Modni ormar je sa svojom neobičnom kolekcijom Trapped Freedom osvojio prvo mjesto. Modeli su nosili njegove kreacije koje su uključivale i dijelove namještaja.

„Pošto je inspiracija za kolekciju potekla od umjetničkih instalacija i renesanse, ideja za kombiniranje namještaja u modele je došla prosto, jer ga koristimo svaki dan, ali je važno napomenuti da se radilo o isključivo starom i odbačenom namještaju koji ima dušu. Tako da sam koristio one dijelove namještaja koji su odgovarali tijelu, ali i odijevanju renesanse, pa sam tako dobio korzet od naslonjača stolice ili sto kao vid krinoline.“

U ovih godinu dana od pobjede na Modnom ormaru kaže da mu se izdešavalo svašta, mnogo snimanja i upoznavanja zanimljivih modela, novinara i fotografa. Još uvijek nije postao vidljiv na tržištu, a to pripisuje nepostojanju ili jako malom prostoru za njegov vid kreacija. Ali kako kaže – ljubav je ljubav.

„Trenutno radim na post-kolekcija obavezama, tačnije na svemu što dolazi na red poslije održane revije, a to su snimanja i osmišljavanje kampanje za aktuelnu kolekciju, ali moram priznati da se nova ideja vec polako krčka u pozadini mozga.“

Od poznatih ličnosti volio bi obući Jelenu Karleušu, Josipu Lisac, Anu Nikolić i Severinu.

„Mislim da bi one bile u stanju iznijeti ono što nose, jer visoka moda nije samo odjeća, ona je stav, ona se živi. A ono što bi obukle jesu moje cipele sa platformom od 15 cm, sto ili pak lavirint u ovratniku. Možda i nesto od moje nove kolekcije inspirisane unutrašnjom snagom i ljepotom svake žene, te borbom za jednaka prava polova.“

Anđelko je za potpunu slobodu što se tiče oblačenja, ali smatra da osoba treba odjeću prilagoditi svojim godinama. Kako kaže, pretjeranu vulgarnost kod djevojčica i uniformisanost kod muškaraca i djevojaka ne možemo spriječiti jer to spada u domen ličnog izbora i kućnog odgoja. Ipak, promovisanjem mladih dizajnera, te pokazivanjem da postoje i drugačije stvari polako se mogu otvarati njihovi vidici, milimetar po milimetar.

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar