fbpx

Nakon intenzivne  izložbene djelatnosti tokom godine u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci, večeras se desila jedna specifičnosti. Naime, otvorene su dvije izložbe zajedno – MEMENTO URBIS NineTodorović i LEISTUNG Predraga Terzića.

Ovo dvoje umjetnika dolaze iz Srbije, ali su svojim radom vezani za grad na Vrbasu. Vršilac dužnosti direktora Muzeja Sarita Vujković rekla nam je da izložbu čini i jedan specifičan rad, tačnije crtež koji je nastao na zidu galerijskog prostora.

“Taj rad Predraga Terzića ima određen rok trajanja, od večeras pa do 11. januara naredne godine, kada se izložba zatvara. Umjetnica Nina Todorović, koja je njegova supruga, svoj umjetnički rad razvija potpuno individualno, na jedan potpuno različit način. Bavi se arhitekturom i sjećanjem, kombinacijom arhitekture, sjećanja i prostora koje je nekada poznavala i u kojima danas živi. To je jedan univerzalan i specifičan rad za koji vjerujemo da će se mnogi od naše publike pronaći u njemu. Ovaj par je primjer da dvije potpuno različite umjetničke individue mogu da žive zajedno i razvijaju svoj rad”, kazala je Vujkovićeva.

Podrži eTrafiku

Umjetnica Nina Todorović izložila je radove iz četiri svoja stvaralačka ciklusa, a oni obuhvataju period od desetak godina. Kako kaže, kada ih pogleda u izložbenom prostoru Muzeja savremene umjetnosti može ih nazvati mini retrospektivom, iako nije planirala da to tako bude.

“Jedan rad sam premijerno izvela za ovaj prostor, to je ‘Dekodiranje sećanja’. Izložba se odnosi na moju percepciju grada i moje ispitivanje grada kao fenomena života i svega što to prati. Počevši od otuđenosti koju živimo u gradu, gradeći dodatne zidove i stavljajući rešetke, preko toga da se gradovi nalaze u tranziciji i drastično mijenjaju svoje lice vrlo brzo, a često i nasilno. Priču završavam time što se osvrćem na moju ličnu istoriju, istoriju kuće kao ličnog gnijezda i utočišta, razmatram koliko sjećanje treba da bude sačuvano. To radim na primjeru moje kuće, te proširujem priču i na svakog pojedinca, svako od nas može da ispriča porodičnu istoriju”, govori ova umjetnica.

Njen suprug Predrag Terzić publici je predstavio svoje crteže koji se bave košarkom. On kao temu uzima problem dodira, donosno najvećih problema koji dolaze prilikom kontakta u sportu. Sam naziv njegove izložbe “LEISTUNG” ima jako zanimljivo značenje.

“Ta riječ nema adekvatan prevod u srpskom jeziku, ona označava trenutak kada tijelo daje maksimum svojih mogućnosti. Kada se nađe u životnoj opasnosti ono crpi energiju iz sistema održavanja cijelog tijela. Taj trenutak kada se prebacuje 100 odsto se naziva liestung. Posljednjih šest-sedam godina se intenzivno bavim proučavanjem veze između košarke i umjetnosti, a bilo mi je važno da se prikaže odnos dobra i zla. U većini slučajeva je sport jedna vrsta religije, a stalna postavka je uređena kao jedna gotička crkva koja ima draž straha, opasnosti i đaloljštvine, onoga što čovjeka vrijeba. Najznačajnije je to svjetlo koje daje nadu za naše bolje sutra”, navodi on. galerija dvije izlozbe (2) galerija dvije izlozbe (3) galerija dvije izlozbe (4)  galerija dvije izlozbe (6) galerija dvije izlozbe (7) galerija dvije izlozbe (8) galerija dvije izlozbe (9) galerija dvije izlozbe (10)

eTrafika.net – V. Stokić, Foto: G. Terzić

Napiši komentar