fbpx

Muzička škola „Vlado Milošević“ iz Banjaluke ove godine obilježava jubilej 80 godina postojanja i rada, a tim povodom, u periodu od 26. do 29. novembra u Banskom dvoru, biće upriličen prigodan program proslave.

Predsjednik školskog odbora Muzičke škole, Sanja Čolić Zelić, kaže da će Banjalučani narednih dana imati priliku da se pobliže upoznaju sa radom škole, njenim radnicima i učenicima.

„Proslava počinje u srijedu, 26. novembra promocijom jubilarnih izdanja škole. U četvrtak i petak, 27. i 28. novembra, imaćemo nastupe đaka naše škole ali i đaka naših prijateljskih škola, gdje će se predstaviti i nastavnici i učenici sa svojim radom. Jubilarni svečani koncert biće održan u subotu, 29. novembra u Banskom dvoru, kada će nastupiti najveći nosioci našeg jubileja a to su bivši đaci i profesori, umjetnici koji su prošli kroz ovu školu“, kazala je Zelićeva.

Foto baza

Direktor Muzičke škole „Vlado Milošević“, Nemanja Savić, rekao da je toku priprema dokumentarne emisije o muzičkoj školi koja će obuhvatati presjek najznačajnijih događaja u proteklih 80 godina sa ambijentom tadašnje Banjaluke pa sve do današnjih dana uključujući i ovaj jubilej.

„U toku ove jubilarne godine imali smo brojne aktivnosti, a centralni dio obilježavanja 80-te godišnjice od osnivanja škole dešava se u narednih nekoliko dana. Podsjećam da naša škola nosi ime po svom prvom direktoru, proslavljenom srpskom kompoziroru Vladi Miloševiću, koji je bio i dirigent hora „Jedinstvo“ “, kaže Savić.

Član školskog odbora, Nikola Mojović, rekao je da je ova Muzička škola ponos Banjaluke, ali i cijele BiH jer je osam decenija odolijevala ubrzanim promjenama koje su se dešavale na ovim područjima. Kada imate instituciju koja 80 godina muzički obrazuje narod, dodaje Mojović, onda imate jedan uređeni sistem muzičkog obrazovanja koje podiže nivo muzičke kulture i obrazovanosti omladine.

„Banjaluka je grad koji može da se ponosi izraženom muzičkom kulturom, a da je tako pokazuje i podatak da su se mnoge ličnosti koje su doživjele slavu kod nas ali i u svijetu odškolovale baš u ovoj školi. Ova škola je temelj nastanka Akademije umjetnosti u Banjaluci. Važno je istaći i to da Muzičke škole možda ne bi bilo da nije bilo hora „Jedinstvo“, jer je baš u okviru ovog hora 1934. godine nastala naša Muzička škola“, rekao je Mojović.

Škola trenutno broji 912 učenika sa kojima radi 100 profesora. Godine 1934. verifikovana je za rad u osnovnom, ali i u srednjoškolskom muzičkom obrazovanju. Rad osnovne muzičke škole obnovljen je poslije Drugog svjetskog rata – 1946. godine, rad srednje 1956, a pod istim krovom rade od 1957. godine.

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar