fbpx

“Nepotizam je škola. Vrsta škole – 9. razred.” “Hipoteka je apoteka u kojoj se hipnotiše.” “Stambeni kredit je to kada roditelji idu na neko mjesto, vrate se kući i onda budu srećni.” “Cunami je onaj mali vjetar koji se smanjio od turnada.” “Matične ćelije su ćelije sa romantikom.” “Kriminal je kad neko neće da opere ruke, a dir’o je mačku!” “Svi koji rade u zgradi Vlade su političari i oni lažu.” “Tufahija je meso od vuka.” “R’N’R za djecu je zabavan, a turbo folk za djecu je nepreporučljiv. “

To su samo neke od izjava koje smo čuli u Banskom dvoru na današnjoj promociji knjige “Da Vam Maslačak kaže 2”, autorke Lare Pejić. Radi se o drugom nastavku knjige, u kome je direktorica i osnivačica predškolske ustanove “Maslačak” objedinila zanimljive i humoristične definicije koje su njeni “mali Maslačci” formulisali.

“Ja sam istraživač koji pokušava dobiti odgovore od djece, a od njih je stariji u prosjeku oko 25 godina. Često ne očekujući nikakav dogovor, skoro uvijek bila sam apsolutno iznenađena time što čujem. Energija koju nosi knjiga su mogli svi osjetiti danas, izuzetno je inspirativno ali i edukativno, jer se osjećam kao da sam mnogo naučila. Djeca uče od vaspitača, ali mislim da smo mi u ovom procesu zamijenili uloge. U jednom trenutku su oni preuzeli ulogu istraživača, a ja sam bila ispitanik jer su oni mene ubjeđivali u te stvari koje su mi odgovarali”, kaže Pejićeva za eTrafiku.

Dok su djeca uzrasta od sedam do devet godina često odgovarala sa “ne znam”, oni mlađi se nisu stidili da spontano i bez ikakavih problema definišu neki pojam za koji prvi put čuju.

“U tome se krije bogatstvo djetinjstva, biti neopterećen. Ovo je kolekcija bisera koje sam skupljala pet godina, a za objavljivanje je bilo potrebno mnogo hrabrosti. Koncept druge knjige je sličan prvoj, pitanja su drugačija i mislim da je zrelija”, kaže nam autorka, te dodaje da je drugi nastavak knjige objavljen na insistiranje roditelja i brojne publike.

“Ta knjiga je mnogima uljepšala kišne septembarske dane. Primijetila sam da knjige obiluju ljekovitim ‘Maslačak’ humorom i šteta je da on ostane u mojoj arhivi, ako može biti objavljen i uvijek konsultovan od strane čitalaca. Prva knjiga je bez ikakvih očekivanja doživjela veliki uspjeh, ona će uvijek biti nešto posebno jer rezimira pet godina postojanja ‘Maslačka’.”

Tokom promocije knjige i nastupa mališana vijećnica Banskog dvora bila je ispunjena smijehom i emocijama. U publici su bili roditelji, bake i deke, prijatelji, poznanici, te mališani koji su prerasli “Maslačak” ali su došli kako bi se družili sa svojim vaspitačicama.

Svi koji žele nabaviti ovu riznicu dječijih mudrosti, mogu to uraditi u predškolskoj ustanovi “Maslačak” u Novoj Varoši u Banjaluci, ulica Srpskih pilota broj 30.

da_vam_maslacakkaze  maslacak_knjiga_promocija_2 maslacak_knjiga_promocija_3   maslacak_knjiga_promocija_6 maslacak_knjiga_promocija_7

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar