fbpx

Osmi Međunarodni Salon fotografije „Banjaluka 2014“ otvoren je u Izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor. Organizator je Univerzitetski foto-kino klub iz Banjaluke, a izložene su fotografije autora iz 63 države.

Predsjednik ovogodišnjeg Salona fotografije „Banjaluka 2014“,Dragan Prole, kaže da je ove godine bio veliki odziv i da se na konkurs prijavilo 370 autora sa oko 4 000 fotografija.

„Imali smo težak posao da odaberemo fotografije, naročito one nagrađene. Ove godine imali smo tri teme: slobodna kolor, slobodna crno-bijela i life fotografija. Za izložbeni dio odabrali smo 220 fotografije, a za projekcioni 250“,  kaže Prole.

Podrži eTrafiku

Ovogodišnji članovi žirija su Branislav Brkić – predsjednik Foto saveza Srbije, Vasja Doberlet – predsjednik Foto-saveza Slovenije i Milorad Kašćelan član Univerzitetskog foto-kino kluba iz Banjaluke. Član žirija, Milorad Kašćelan, kaže da je kvalitet pristiglih fotografija bio izuzetan s obzirom da se radi o renomiranim autorima koji šalju radove na izložbe ovako visokog ranga.

„Glavni kriterijum bile su tehničke karakteristike fotografije a onda i sama priča koju fotografija nosi. One fotografije koje su se izvdojile kvalitetom su i nagrađene i u sve tri sekcije imamo po 17 nagrada. Ove godine imamo i jednu novu nagradu a to je nagrada za najbolji portret na fotografiji“, priča Kašćelan.

Među izloženima je i fotografija Nikole Zelenkovića iz Banjaluke. Zelenković se fotografijom bavi tri godine, a njegova fotografija dobila je pohvalu od strane žirija. Nastala je u Banjaluci za koju kaže da je inspirativna sredina za fotografisanje.

„Nagrada mi predstavlja satisfakciju i dokaz da se drugim ljudima sviđa to što radim, a naročito kad se uzmu u obzir imena koja su bila u žiriju. Napravio sam strip fotografiju četiri čovjeka koja igraju šah, a strip fotografija mi je najdraža“, rekao nam je Zelenković.

Banjalučki fotograf Dejan Đurić već četvrtu godinu izlaže na Salonu fotografije, a 2011. godine osvojio je drugu nagradu. Ove godine šest njegovih fotografija je odabrano, a jedna je izložena.

„Ove godine imamo malo drugačije fotografije koje su originalne, ne idu na neki kliše i klasiku kao što je bio slučaj prethodnih godina. Banjaluka je inspirativna za fotografisanje ali je važno da i sam fotograf zna šta želi da fotografiše“, kazao je Đurić.

Izložba će biti otvorena narednih 15 dana. Inače, Salon fotografije spada u jedan od najprestižnijih događaja u regionu, a dokaz tome je i specijalna plaketa koja mu je dodijeljena od strane Međunarodne federacije za fotografsku umjetnost koja ga je ocijenila sa četiri zvjezdice. foto salon 2014 (2) foto salon 2014 (3)  foto salon 2014 (5)

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar