fbpx

Izložba linoreza umjetnice Petre Jovanovske otvorena je večeras u galeriji UDAS u Banjaluci.

Petra Jovanovska rođena je u Češkoj, a u Skoplju je završila Akademiju za likovne umjetnosti. Izlagala je na više od 20 samostalnih i 140 kolektivnih izložbi. Autorka nije mogla pristustvovati večerašnjem otvaranju, pa nam je magistar grafike i predsjednik Kulturnog savjeta galerije UDAS Srđan Kosić rekao da je izložba najprimamljivija za studente Akademije umjetnosti.

“Na ovih radovima se vidi šta sve linija može, kakva smije biti i šta se njom može učiniti za jednu površinu. Izložba odiše sposobnošću da se linijom stvara površina, da se linijom stvaraju gradacije površine, što i jeste jedan od glavnih ciljeva likovne umjetnosti, uopšteno grafike, a pogotovo visoke štampe”, kaže on.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Večerašnja izložba organizovana je u sklopu “Jeseni grafike”, koja je ove godine svedena na pet izlaganja, zbog procjene Kulturnog savjeta galerije UDAS da ostali prijavljeni kandidati nisu zadovoljili kriterijume. Sedamnaest radova Petre Jovanovske možete pogledati do 02. decembra, radnim danom i subotom od 09:00 do 15:00 časova. “Jesen grafike” završava u decembru izložbom jednog banjalučkog grafičara.

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar