fbpx

Nagrada “Evropski atlas lirike” uručena je večeras poljskoj pjesnikinji Evi Lipskoj u vijećnici Banskog dvora u Banjaluci. 

Nagradu je dodijelilo izdavačko preduzeće “Kuća poezije”, a dobitnica je rekla kako se nada da će kulturno stvaralaštvo iz Republike Srpske biti predstavljeno i u njenoj zemlji. Istakla je da ovo nije prva nagrada koju dobija, ali da je veoma važna kada se radi o promovisanju visokih vrijednosti u kulturi jednog naroda.

“Živimo u svijetu kulturne industrije, visoka kultura je gurnuta u drugi plan, a dominira niski nivo kulture. Ovo uručenje nagrade pokazuje da još uvijek možemo spasiti ono što je najvažnije u životu jednog naroda”, kazala je ova pjesnikinja.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Eva Lipska je dobitnica najprestižnijih književnih nagrada, a posljednjih nekoliko godina je kandidat i za Nobelovu nagradu. Iako je završila Likovnu akademiju, svoj poziv vidjela je u poeziji. Tokom svog stvaralaštva pored pjesama pisala je prozu i drame, tekstove za kabare, kao i tekstove pjesama za pop i rok grupe.

eva_lipska_nagrada_bl_2 eva_lipska_nagrada_bl_3 eva_lipska_nagrada_bl_4

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar