fbpx

Izložba fotografija „60 godina Ljeta na Vrbasu“ otvorena je večeras u prostorijama Art centra u Banjaluci.

Izložba traje do 02. novembra, a otvorio je predsjednik Turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašanin. Izloženo je šezdesetak fotografija iz različitih perioda, koje govore o istoriji Ljeta na Vrbasu.

„Ova izložba je retrospektiva prošlogodišnje izložbe. Izložen je jedan dio bogatog fundusa skupljanog 60 godina. Željeli smo da vratimo sjećanje na ljude koji su započeli manifestaciju i entuzijaste koji su je očuvali. To je izražavanje zahvalnosti njima i građanima Banjaluke koji su nas podržavali sve ove godine“, navodi on.

Podrži eTrafiku

Kada govorimo o Ljetu na Vrbasu, neizostavan dio su skokovi sa Gradskog mosta i vožnja dajak čamcima. Iako je do sada pokretanje pitanje ujedinjavanja ta dva događaja, to je još uvijek nemoguće zbog tehničkih stvari.

„Termin za skokove sa mosta se usaglašava na regionalnom nivou, jer imamo skakaonice u više gradova i država. Termin koji mi dobijamo je oko polovine jula, dok je tada nizak vodostaj za vožnju dajak čamcima. Ako se iduće godine poklope vodostaj i termin za skokove i klubovi izraze želju da se to objedini, uradićemo to“, najavljuje Barašanin, koji kao dio turističke ponude Banjaluke ističe Vrbas i avanturističke u vezi njega, te penjačke smjerove u kanjonu Vrbasa, tradiciju seoskog dijela grada, te noćni život koji najviše privlači Slovence.

On je pomenuo i regatu Slovenija – Srbija koja se trebala održati ove godine, ali je odgođena zbog poplava. Drugu godinu zarednom održana je regata Banjaluka-Beograd, čime se dala podrška svim klubovima na vodi. Barašanin ističe da je pokrenuta inicijativa za obuku članova klubova sportova na vodi, kako bi mogli pružati pomoć u vanrednim situacijama.

Predsjednica Centra za edukaciju i rad sa djecom i omladinom “MIS” Sunčica Laguza kaže da je Art centar osnovan sa ciljem da se mladima koji se bave različitim vidovima umjetnosti, pruži prilika da izlože i promovišu svoje radove.

„Imali smo prilike da se niz godina bavimo kulturom i uvidjeli smo da nedostaje jedan ovakav prostor. Ovdje se odvijaju i radionice digitalne i modne fotografije, radiće i modni kreatori, te djeca koja žele da se edukuju u bilo kojoj oblasti. Biće ovo centar koji će služiti mladima da se edukuju u bilo kojoj vrsti umjetnosti“, najavljuje ona.

Art centar je otvoren za posjetioce svakim danom od 10 do 12 časova, i radnim danom od 18 do 19 časova.

Iz Centra pozivaju sve afirmisane i neafirmisane umjetnike, dizajnere i kulturne radnike da im se jave sa svojim idejama i projektima u cilju ostvarenja obostrano korisne saradnje. ljeto_na_vrbasu_izlozba_3  ljeto_na_vrbasu_izlozba_7 ljeto_na_vrbasu_izlozba_8 ljeto_na_vrbasu_izlozba_9

eTrafika.net – V. Stokić, Foto: G. Terzić

Napiši komentar