Koncertna dvorana Banskog dvora u Banjaluci bila je premalena za sve one koji su večeras željeli prisustvovati prvoj večeri Rok simfonije.

Na sceni su se smjenjivala 52 učesnika, svirajući na više od 20 instrumenata, dok je kapacitet dvorane bio popunjen, a brojna publika se tiskala ispred samih vrata kako bi uspjeli pogledati nastup banjalučkih muzičara. Jedna za drugom smjenjivale su se pjesme “Nothing else matters”, “Smooth criminal”, “Live and let die”, “Skyfall”, “Live and let die”….

Idejni tvorac Rok simfonije Dragan Moconja rekao nam je da kao dobitnu kombinaciju vidi energiju kojom zrače i publika i muzičari, te u šali kaže da su na svaku probu trebali dovesti 300 ljudi kako bi sve bilo kako treba.

„Ovo iskustvo nema cijenu. Sutra je repriza, očekujemo još veće ludilo. Banjaluka ovo može, ne treba nam niko sa strane. Ovo je samo početak, imamo u planu mnogo veće stvari, možete svašta očekivati od nas. Moramo proširiti repertoar, sada smo ga skratili na 90 minuta ali publici očigledno nije bilo dovoljno“, govori on, te priznaje da je osjećao veliki pritisak da sve mora proći u najboljem redu.

Njegov kolega Davor Tojčić rekao nam je da su pripreme trajale šest mjeseci, a uzbuđenje nije mogao sakriti.

„Oduševljen sam, ponosan sam na svu ekipu na bini. Osjećaj je fantastičan, mislim da smo uspjeli u onome što smo naumili. Mnogo se radilo, ali se rezultati vide. Probe su bile naporne, ali je najbitnije da je sve prošlo u najboljem redu. Sutra imamo ponovo nastup, izvinjavam se onima koji večeras nisu mogli ući, jednostavno su bili popunjeni kapaciteti. Presrećan sam što smo imali priliku da ovo uradimo, jer smo pokazali ljudima da se može sve što se zamisli. Svaka pozitivna stvar mora uroditi plodom ako se tome potpuno posvetite“, navodi on, i podsjeća na one bez čije pomoći Rok simfonija ne bi mogla biti realizovana, a to su Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Jelen pivo, Hemofarm, Nova banka, Tikveš, Sergio, Capeli…

Pjevačica Vanja Mišić priznala nam je da se nakon svog izvođenja tresla još pet minuta, ali da je srećna zbog konačnog rezultata.

„Izrazi lica na ljudima koji su došli danas i njihove beskrajno duge ovacije su nam pokazali da im se svidjelo. Ništa nema smisla bez podrške ljudi, ako ih svojim izvođenjem ne dodirneš nemaš šta da radiš na bini. Drago mi je da smo uspjeli u onome što smo htjeli i da smo se izgrlili svi zajedno nakon koncerta. Sigurna sam da neće ovdje prestati, Kastel je naš cilj. Mislim da je tamo bolja atmosfera i da on može primiti sve ljude koji bi to željeli čuti“, kaže ona.

Kako je bilo uklopiti klasične instrumente sa rok muzikom pitali smo Milicu Dimitrić koja svira violu. Kako kaže, bilo je potrebno samo malo vremena da se svi naviknu na nešto novo.

„Ovo večeras je bilo fantastično, nije bilo nimalo teško da se uklope klasični instrumenti i rok muzika. Naravno, bilo je potrebno malo vremena da naviknemo na novi zvuk, ali se fantastična stvar desila. Uzbuđenje je bilo veliko, ali kada smo stali na scenu i kada je srce zakucalo malo jače sve je dobilo pravi oblik“, govori ona, te dodaje da se ogroman posao napravio i u smislu mijenjanja svijesti.

„Banjalučani imaju svijest, ali nemaju mogućnost da je njeguju. Vjerujem da imamo mnogo potencijala“, kaže Dimitrićeva.

Drugo veče Rok simfonije je sutra, 26. oktobra, u 20 časova. Besplatne ulaznice su se dijelile prethodnih dana, ali bez obzira da li ih imate ili ne, preporučujemo vam da prošetate do Banskog dvora i pogledate nastup svojih sugrađana. rok_simfonija_bl_8  rok_simfonija_bl_10 rok_simfonija_bl_11 rok_simfonija_bl_12 rok_simfonija_bl_13 rok_simfonija_bl_14  rok_simfonija_bl_16

eTrafika.net – V. Stokić, Foto: G. Terzić

Napiši komentar