fbpx

Akademski slikar Nikola Zaklan obilježio je večeras prvu godišnjicu svoje galerije „Zaklan“ u ulici Svetozara Markovića 5E u Banjaluci.

Veče pod nazivom „Otvorena kuća“ proteklo je u opuštenoj, intimnoj atmosferi, laganoj muzici i razgledanju najnovijih radova umjetnika, ali i djela iz njegove privatne kolekcije.

„Večeras je izložen i dio slika koje su u privatnoj kolekciji i koje ljudi nemaju prilike da vide. Htio sam publici pokazati neke stvari koje ne mogu vidjeti mimo mog stana. Imam i desetak slika koje su najnovije i koje sam tek sada radio, htio sam da napravim kombinaciju novog i starog“, kaže Nikola Zaklan za eTrafiku, te kroz smijeh dodaje da je uvijek lako napraviti razlog za slavlje i okupljanje.

Podrži eTrafiku

Kaže da je zadovoljan radom galerije tokom proteklih godinu dana, te da je novo okruženje uticalo i na njega samog.

„Ovo je novi kraj, novi su ljudi, nove komšije, nova atmosfera, pa sam i ja postao novi. Kod umjetnika je uvijek dobro da drugi utiču na njih“, priča nam on.

Prostor u kome djeluje zamislio je kao galeriju, atelje i školu. Do sada je planirao organizovanje izložbi drugih umjetnika, ali nije htio da žuri sa tim. Kako kaže, prvo je htio vidjeti kako će on sam funkcionisati u novom prostoru, da bi kasnije mogao funkcionisati i sa drugima.

Slavlje se nastavlja i sutra, kada će najmlađi u periodu od 11 do 13 časova imati radionicu crtanja i slikanja, dok će u 19:04 časova gost Galerije biti Nevid teatar sa svojom predstavom „Pohvala ludosti“.

nikola_zaklan_galerija_godisnica_2 nikola_zaklan_galerija_godisnica_3 nikola_zaklan_galerija_godisnica_4  nikola_zaklan_galerija_godisnica_6

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar