fbpx

Povodom 84 godine postojanja Muzeja Republike Srpske, danas je u ovoj ustanovi organizovana izložba radova polaznika Škole grnčarstva “Oblik”.

Na otvaranju izložbe direktorica Muzeja Nada Puvačićpročitala je nekoliko pisama koja su stigla povodom godišnjice, a na ekranu iza nje smjenjivale su se poruke posjetilaca Muzeja iz Australije, Indije, Japana, SAD, Čilea, Meksika, Južne Afrike… koje su oni ostavili u knjizi utisaka. Direktorica je napomenula da je ulaz u Muzej besplatan od aprila pa do kraja godine zahvaljujući kompaniji Mtel.

Đurđica Bjelošević iz škola grnčarstva i keramike “Oblik” rekla nam je da je prvi ciklus škole završilo 40 polaznika od predškolskog uzrasta do penzionera, što govori o šarolikosti interesovanja.

Foto baza

“Program se bazirao na osnove grnčarskog kola i dekorativno modelovanje. Kada smo postavljali izložbu vidjeli smo koje smo bogatstvo iznjedrili sa polaznicima. Željela bih da pozovem sve zainteresovane da nam se tokom oktobra pridruže u novom ciklusu”, rekla je ona.

Školu su vodile akademska slikarka-keramičarka Sonja Bikić, akademska slikarka Dragana Krecelj, slikarka-konzervatorka Đurđica Bjelošević i istoričarka umjetnosti Maša Davidović.

Kustos Muzeja Nataša Kovačević iskoristila je priliku da predstavi nešto novo u stalnoj postavci Muzeja Republike Srpske. Radi se o biljnom materijalu.

“Herbarijum po prvi put dobija svoj izložbeni prostor. Izložene su 72 vrste bilja sa našeg područja, a posjetioci uz fotografije i priložene informacije mogu saznati nešto više o njima. Uskoro će posjetioci moći vidjeti i eksponate gljiva”, navela je ona.

Program obilježavanja Dana Muzeja nastavlja se i večeras u 19 časova, kada profesor sa Univerziteta u Kembridžu drži predavanje na kome će prisutne uvesti u nove tokove arheoloških istraživanja, pokazati novu praksu i posljedice dosadašnjih istraživanja.

izlozba grncarstvo (1)  izlozba grncarstvo (3)  izlozba grncarstvo (5) izlozba grncarstvo (6)

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar