fbpx

Svečana akademija “Kočićevo veče” održana je sinoć u koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci.

Na početku večeri prisutnima se obratio akademik Rajko Kuzmanović, koji je rekao da Petar Kočić više nije živ, ali su se rasplamsale njegove ideje i slobodarstvo u svim sferama našeg bivstvovanja – nauci, književnosti, umjetnosti, politici.

“Značaj Petra Kočića i njegovog djela se uvijek i iznova potvrđuju kao krajnje inspiracije i svevremenske istine. Danas je nemoguće govoriti glasom, jezikom, argumentima kakvi su Kočićevi, pa i sa žarom i ponosom kojima je njegova misao zračila. Kočić je čovjek slobodarskog duha i djela, kod koga su jedine vrijednosti bile otadžbina, odanost, pravda i istina. Njegova djela su snažan program nacionalnog i socijalnog oslobođenja ugnjetenog i obeshrabrenog naroda svi nacionalnosti, ali naročito Srba. On je značajan kao visokomoralan čovjek, strastven borac i vrstan književnik”, naveo je Kuzmanović u svom govoru.

Podrži eTrafiku

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija rekao je da danas u BiH nema Kočića, ali je iza njega ostao da živi kočićevski duh, koji je ponosan, inatan, prkosan, buntovan i pravedan.

“Kočić je paradigma kada govorimo o kulturi i stremljenju srpskog naroda u ostvarivanju svojih prava. Na polju kulture imamo još mnogo toga da radimo i njegov duh preselimo ne samo u skupštinske sale, već da bude dio i kulturne scene. On mora biti aktuelniji, da živi u Banjaluci, a ne samo na Zmijanju”, kazao nam je Mutabdžija.

Nakon uvodnih govora, scenu su preuzeli književnici iz Republike Srpske, Srbije, Bugarske, Rumunije, Makedonije i Crne Gore, glumci predstave “Solunci govore”, kao i operska solistkinja Miljana Brezičanin.

Četrdesetdeveta manifestacija “Kočićev zbor” završava se sutra u Stričićima služenjem parastosa Petru Kočiću, polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima i dodjelom književnih nagrada.

kocicev_zbor_akademija_2014_1 kocicev_zbor_akademija_2014_2  kocicev_zbor_akademija_2014_5 kocicev_zbor_akademija_2014_6 kocicev_zbor_akademija_2014_7   kocicev_zbor_akademija_2014_10

eTrafika.net – V. Stokić, Foto: G. Terzić

Napiši komentar