fbpx

Izložba „Između neba i zemlje“, umjetnice Kate Mijatović, otvorena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Ovaj projekat predstavljao je prošle godine Hrvatsku na 55. Venecijanskom bijenalu.

Kustos projekta i izložbe i direktor Galerije umjetnosti u Splitu,Branko Frančeski, rekao je da će Banjalučani, osim što će vidjeti jednu lijepu izložbu, imati priliku da spozanju opus Kate Mijatović i 20 godina njenog rada na temu nesvjesnog, kao i da podijele svoj san u arhivu snova.

„Unošenjem svojih snova posjetioci pomažu da nesvjesno postane što više prisutno i svjesno, jer je upravo to, po mišljenju autorke, naš najkreativniji dio i posebni prostor slobode koji nam je ostao. Tu su još i performansi, video performansi, fotografije, interaktivne instalacije, socijalne skulpture, kao i gondola koja je po prvi put u Banjaluci”, kazao je Frančeski.

Podrži eTrafiku

Umjetnica Kata Mijatović smatra da se između neba i zemlje nalazi puno toga, ali kad se sve to svede na neke bitne stvari ispada da su to ustvari samo snovi.

„U okviru postavke su tri cjeline, a središnja je arhiva snova, instalacija koja se sastoji od metalnog kaveza i postavljenog onlajn arhiva snova gdje posjetioci mogu arhivirati svoje snove. Do sada je u arhivi preko 2 000 snova na različitim jezicima i ja nastojim da pronađem šta je to zajedničko u sanjanju. Vrlo je važno osvijestiti naše snove jer zapravo ono nesvjesno puno više govori o nama samima nego što smo mi toga svjesni“, kazala je Mijatović.

Kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Žana Vukičević, kazala je da je ova izložba značajna za muzej jer je i BiH prošle godine predstavljena na Venecijanskom bijenalu sa postavkom Mladena Miljanovića „Vrt uživanja“, koja je trenutno izložena u Kulturnom centru u Beogradu, pa je ovo jedno paralelno predstavljanje važnih projekata.

„Ovo je jedna vrlo akraktivna i zanimljiva izložba. Doveli smo i autentičnu venecijansku gondolu što je nesvakidašnji prizor. Gondola je bijele boje i nije specifična crna venecijanska, a da cijeli ambijent predstvalja jednu snovitu atmosferu. Ovdje imamo priliku da se priključimo arhivu snova umjetnice i unesemo svoje opise snova, gdje do sada postoji preko 2 000 različitih opisa“, priča Vukićevič.

Arhiv snova je onlajn projekat u kojem posjetioci mogu arhivirati svoje snove na svim jezicima, a dostupan je i onlajn na adresi www.arhivsnova.hr.

Izložba će biti postavljena u Muzeju savremene umjetnosti do 24. septembra.

muzej izlozba kata (1) muzej izlozba kata (2) muzej izlozba kata (3) muzej izlozba kata (4) muzej izlozba kata (5) muzej izlozba kata (6) muzej izlozba kata (7)

eTrafika.net – S. Terzić/ Foto: G. Terzić

Napiši komentar