fbpx

Večeras je u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci održana revija modela sa zmijanjskim vezom. Prisutni su imali priliku vidjeti ručni rad saradnica i članica Humanitarnog udruženja žena „Duga“, te saznati nešto više o vezu koji je nominovan za listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Predsjednica HUŽ „Duga“ Galina Marjanović rekla nam je da su pripreme revije krenule još u proljeće, ali ih je omela deložacija iz prostorija koje su koristili.

„Nakon tog šoka smo smogli snage i tek posljednjih 10-15 dana po kućama članica podijelili zadatke ženama. Kolekciju sam osmislila i izabrala materijale zajedno sa dizajnerima i etnolozima koji su je obradili. Mnogo žena je radilo i drago nam je da su mladi podržali i pristali da iznesu reviju“, kaže ona.

Podrži eTrafiku

Tokom posljednje tri godine „Duga“ je organizovala kurseve šivenja, veza, tkanja i pletenja koje je završilo više od 300 djevojaka. Prvi kurs zmijanjskog veza organizovan je ovog proljeća za 16 djevojaka, a naredni je planiran za septembar.

„Najviše su dolazile djevojke da urade nešto za sebe, za početak. Kurs nastavljamo u septembru. Imamo neke divne Banjalučane koji poštuju naš rad pa su nam najavili da nećemo prekinuti taj kurs nego ćemo raditi u njihovim kancelarijama koje su trenutno slobodne“, navodi Marjanovićeva, te dodaje da je publika večeras imala priliku vidjeti medaljone sa minđušama koje je napravila polaznica kursa, te dugmad, ogrlice i privjeske od keramike koje je napravila njihova saradnica i akademska vajarka Sonja Bikić.

Direktorica Muzeja RS Nada Puvačić rekla nam je da je cilj učiniti sve da zmijanjski vez ne ostane samo folklorni elemenat.

“On treba da živi među mladima, da ga nose onako kako Škoti nose kilt, Japanci kimono, a Meksikanci pončo. Sve je to primjenjivo na ulici i u svakodnevnom životu. U Evropi je sve u znaku nacionalnog identiteta, samo smo mi došli u fazu da se toga stidimo, a to je naša tradicija i kultura. Zmijanjski vez je jedinstven jer se radi o plavom vezu na bijeloj osnovi. Nominovan je za reprezentativnu listu UNESCO-a, listu nematerijalne kulturne baštine koja sakuplja sve najvrijednije i najznačajnije na ovoj planeti, a govori o lokalnoj kulturi i identitetu. Ako dobije zaštitu UNESCO-a on postaje nacionalno blago“, kaže Puvačićeva.

Ukoliko UNESCO uvrsti zmijanjski vez na listu, to će mnogo značiti za RS, ali i cijelu BiH, smatra pomoćnica ministra za kulturu Irena Soldat Vujanović.

„Nismo svjesni koje bogatstvo i raskoš imamo, u smislu narodnih rukotvorina, običaja, predanja, obreda. Sve je to zanimljivo kao nematerijalno kulturno nasljeđe. Posebno je zanimljivo što u svijetu postoji tolika raznolikost, a RS svojim zmijanjskim vezom daje svoj doprinos tom svijetu i šarolikosti koja postoji“, kaže ona.

Modele košulja, tunika, haljina i drugih odjevnih predmeta večeras su kao i prethodna dva puta nosili novinari i novinarke Radio televizije Republike Srpske.

revija_zmijanjski_vez_1  revija_zmijanjski_vez_3 revija_zmijanjski_vez_4 revija_zmijanjski_vez_5 revija_zmijanjski_vez_6   revija_zmijanjski_vez_9  revija_zmijanjski_vez_12  revija_zmijanjski_vez_14

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar