fbpx

Petnaest kreativnih i vrijednih Banjalučanki danas je u poslastičarnici “Pingvin” u robnoj kući “Boska” izložilo svoje rukotvorine. Posjetioci su uživali gledajući nakit, marame, razne figurice, torbice i predmete oslikane dekupaž tehnikom.

Organizatorka sajma “Dragana’s Garden” Dragana Pranjić kaže da je naziv potekao iz njene istoimene knjige koja govori o tome kako urediti prostor u kome boravimo, koristeći i stare i nove stvari, ali u nekom novom duhu. Izlagači su posebno izabrani, po svojim dostignućima.

“Tokom prezentacije svoje knjige uočila sam potrebu za organizovanjem ovog sajma. Djevojke su mi se požalile da nemaju priliku za ovakva okupljanja, te da postoji mnogo kreativnih žena koje prave nešto kod svoje kuće. Ovo je moj  pokušaj da pokažemo kvalitet u tome što radimo”, govori Pranjićeva za eTrafiku.

Podrži eTrafiku

Apsolventkinja Tehnološkog fakulteta Sanja Hajek posljednjih godinu dana izrađuje lutkice od fimo mase, koje je danas predstavila svojim sugrađanima.

“Svaka je unikatna i radi se ručno. Za jednu mi je potrebno oko sat-dva rada i uživam u tome. Htjela sam prvo sebi napraviti lutkicu, onda su ljudi to vidjeli pa sam i njima počela praviti. Ne nose ih samo djevojke već i žene, a posebno se male djevojčice obraduju kada ih vide”, kaže nam Sanja, koja pored lutkica pravi i životinjice i ukrase za torte.

Nezaposlena psihologinja Lejla Tulić proizvodi opremu za bicikliste, futrole za laptopove i telefone, novčanike, kozmetičke torbice… Kako kaže, uglavnom su to male stvari koje olakšavaju život.

“Koristim prirodne materijale i umjerenije boje, kao i krojačke detalje poput čičak trake, spužve i rajsferšlusa. Od djetinjstva pravim nešto, hobiji su se samo mijenjali, a sada je šivanje došlo na red”, kaže ona kroz osmijeh.

Među izlagačima pronašli smo i akademsku slikarku i keramičarku Sonju Bikić, koja se keramikom bavi već 20 godina i ima svoju galeriju u Banjaluci.

“Danas su ovdje sitnije stvari, uglavnom nakit, sitnice koje su trenutno u trendu. Cijeli moj opus nalazi se u galeriji, izložbeni radovi i više tema. Ovo je samo blic predstava onoga što ja radim. Dugo sam radila putem posrednika, tek sada upoznajem svoje mušterije i ovo je za mene novo iskustvo”, rekla nam je ona.

Na narednim fotografijama pogledajte dio onoga što je danas izloženo i što je zabilježio objektiv eTrafike: izlozba_rukotvorina_pingvin_4 izlozba_rukotvorina_pingvin_5 izlozba_rukotvorina_pingvin_6 izlozba_rukotvorina_pingvin_7    izlozba_rukotvorina_pingvin_11  izlozba_rukotvorina_pingvin_13 izlozba_rukotvorina_pingvin_14

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar