fbpx

U organizaciji nevladine organizacije Zajednica udruženja građana Banje Luke sinoć je počela jedanaesta po redu manifestacija „Vezeni most“.

Namjera manifestacije koja ima za cilj okupljanje Banjalučana kako onih prognanih iz svog grada tako ionih koji u njemu žive obnova je  povjerenja, suživota i tolerancije, razumijevanja, te  uspostavljanje novih prijateljstava.

U naredna četiri dana organizatori su za svoje sugrađane pripremili  kulturno zabavne, sportsko rekreativne i informativne aktivnosti, od kojih najviše pažnje izaziva druženje književnika te dodjela nagrade Nasiha Kapidžić, koja nosi ime  banjalučke spisateljice, prema čijoj zbirci pjesama „Vezeni most“ je ime dobila i cijela manifestacija.

Podrži eTrafiku

Programom manifestacije planirano je i evociranje sjećanja na zaslužne Banjalučane, koji su radom zadužili taj grad i doprinijeli očuvanju humanističke, civilizacijske, multietničke i multikulturalne tradicije grada na Vrbasu, kao nezaobilazne spone evropske i orijentalne kulture.

Banjalučani će imati priliku uživati i u noći  sevdaha u organizaciji “Art kuće sevdaha” iz Sarajeva.

Planiran je i rafting na  Vrbasu, koji je će se  održati na relaciji Krupa na Vrbasu – Karanovac, dužine oko 15 kilometara, a namjera je ukazati na prirodne ljepote, turistički i privredni resurs.

Po prvi put, bit će upriličeno organizovano i puštanje cvijeća niz Vrbas s Visećeg mosta u Gornjem Šeheru, u znak sjećanja  na civilne žrtve rata s porukom da se ne ponovi, a dosad su taj događaj Banjalučani organizovali spontano.

Predsjednik zajednice Muhamed Kulenović kazao je da je planiran  i razgovor s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Grada Banja Luka  i Republike Srpske na tribini nazvanoj “Značaj demokratskog imenovanja naziva ulica i naselja u obnavljanju povjerenja za suživot, toleranciju, uvažavanje različitosti i očuvanje kulturno istorijske baštine”.

Podsjetio je  da Zajednica više od jedne decenije ulaže napore za vraćanje naziva pojedinih ulica i naselja u Banjoj Luci, koji su promijenjeni nakon rata u BiH.

„Svojevremeno smo podnijeli zahtjev da određeni nazivi budu vraćeni, ali do toga još nije došlo. Mi ponovo pokrećemo inicijativu, a na ovoj tribini želimo čuti mišljenje i ostalih građana”, naveo je Kulenović.

Tokom rata iz Banje Luke prognano je blizu 80 hiljada njenih građana uglavnom Bošnjaka i Hrvata, a iako je proces povratka  nelegalno oduzete imovine realizovan gotovo u potpunosti, prema zvaničnim statistikama, lična dokumenta , odnosno prijavljeno prebivalište ima tek 15 hiljada predratnih stanovnika ovog grada.

U organizaciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci sinoć je održan i svečani koncert „Vezani most“ na kojem su nastupali Miroslav Radulović (gitara), Lidija Bojinović (violina), Marija Pilipović (flauta), Nevena Marin (klavir) i Ivona Kesić (klavir).

Na manifestaciji su učestvovali profesori i studenti Akademije umjetnosti u saradnji sa organizacijom MSA “Sinkopa.


vezeni most bl 2014 otvaranje (2)       vezeni most bl 2014 otvaranje (9)

eTrafika.net/AA, Foto: G. Terzić

Napiši komentar