fbpx

Melodija bubnja je melodija koji traje. Vjeruje se da je u upotrebi više od 6.000 godina te da se najraniji oblik ovog instrumenta pojavio još u starom Egiptu. Sam instrument i tehnike sviranje su znatno evoluirale, ali princip je ostao isti. Danas će mnogi za bubanj reći da predstavlja „žilu kucavicu svakog benda“ jer uspješno ističe ritimičku osnovu. Zvuk koju stvara može biti dubok, mukao i tup, ali i visok, svijetao i rezak zbog čega bubnjar može da isprati različite muzičke struje. I premda sviranje ovog instrumenta naizgled djeluje jednostavno, bubnjevi zahtijevaju simultani rad sva četiri ekstremiteta te koordinaciju fizičkog i psihičkog osjećaja. 

Zbog velikog značaja koje bubnjevi nose u zvuku jednog benda te ritmičke distinkcije koju stvaraju, Jelen Demofest, najveći regionalni festival demo bendova, posvećuje posebnu pažnju ovom instrumentu. Kako kroz nagrađivanje najboljih bubnjara, tako i kroz organizovanje bubnjarskih radionica otvorenog tipa. Svi banjalučki ljubitelji zvuka bubnja će i ove godine imati priliku da prisustvuju radionicama MANIC druma, slovenačkog proizvođača custom bubnjeva, te da savladaju tehnike sviranja i otkriju male tajne velikih bubnjara. Petar Cizelj, jedan od predavača, ohrabuje sve koji bi željeli da se oprobaju u svijetu bubnjarskog hard beata da dođu na radionice, koje će biti održane u Domu omladine prvog i drugog dana festivala u periodu od 14 do 16 časova jer, kako kaže:

„Svi imamo urođen osjećaj za ritam, tehnika sviranja bubnja se uči i svako je može savladati. Nije neizvodivo i svako može doći do profesionalnog nivoa.“

Podrži eTrafiku

Dio bubnjarske Jelen Demofest sage čini i Đani Pervan. Višestruko nagrađivani producent i bubnjar, jedno od zaštitnih lica benda „Letu štuke“, prošle godine je bio jedan od članova festivalskog žirija. Njegovi bubnjarski počeci sežu do vremena kada je sa 13 godina „ozbiljno“ vježbao sviranje bubnjeva udarajući po jastucima uz rock muziku sa vinila. I premda njegov bubanj ne nosi posebno ime, Đani priznaje da između njega i ove udaraljke postoji posebna veza:

„Uvijek me je zvuk bubnjeva ispunjavao energijom i kada bih svirao, osjećao sam kao da sam jedno sa tim instrumentom.“

Na Kastel bini će drugog dana nastupiti Eyesburn, a njihov ritam je dugo diktirao Dejan Utvar. Značaj ritma koji bubnjevi stvaraju je za Dejana nemjerljiv jer, kako kaže:

„Ako nemaš dobar ritam u bendu, to se vrlo negativno odražava na kvalitet muzike i samog benda, kao i na sam doživljaj slušaoca. Jedna istina koju pojedine kolege imaju običaj da zanemaruju – ako imaš odličnog gitaristu i basistu, a prosečnog bubnjara – bend ti je prosečan; ako imaš prosečnog gitaristu i basistu, a odličnog bubnjara – bend ti je odličan. Čuvajte bubnjara kao malo vode na dlanu!“

Utvar vjeruje da je velika prednost kod sviranja bubnjeva i udaraljki činjenica da, za razliku od električnih instrumenata, nemaju mogućnost podešavanja jačine te je stoga „vrlo lako doći u prvi plan neobuzdanim sviranjem“. Iako je sarađivao sa nekoliko poznatih bendova te mijenjao stilove sviranja u skladu sa žanrom benda, priznaje da mu je jednostavna muzika, muzika gdje se čuje svaki ton i svaki udarac, ritmički najzahtjevnija jer „umjetnost je od malo napraviti mnogo“. Premda je Dejan godinama za bubnjevima, kaže da je i dan danas očaran jednom naizgled sasvim običnom pojavom.

„I dalje sebe uhvatim kako u toku svirke gledam kako ‘radi’ bas pedala. To me fascinira na način na koji ne mogu da objasnim“.

I baš kako bas pedala svaki put fascinira Utvara, tako i zvuk bubnjeva često fascinira i opčini publiku. I baš kao što svi velike stvari zaslužuju priznanje, tako i „žila kucavica svakog benda“ i nosilac njenog zvuka. Najbolji bubnjar ovogodišnjeg Jelen Demofesta će biti nagrađen MANIC custom bubnjem „Žuta osa“, a pobjednički bend bubnjem „The Trooper“.

eTrafika.net – Jelena Bjelaković

Napiši komentar