fbpx

Ekipa koja stoji iza organizacije osmog međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus obećava jako dobre filmove i ističe da je selekcija bolja nego ikada. Svečano otvaranje je sutra, 22. jula u 21 čas na tvrđavi Kastel, a u slučaju kiše Festival se seli u Gradsko pozorište Jazavac.

Direktorica Festivala Darija Buzaković kaže da ih loša sreća prati od samog početka. U poplavama su izgubili kompletnu audio i video opremu, a samo tri nedjelje pred zakazani početak Festivala morali su pomjeriti datum.

“Ključna stvar ove godine bilo je pomijeranje datuma. Jako je bitno da se oni ne diraju, ozbiljna je stvar poigravati se sa njima. Festival koji u januaru objavi datume i poziv za aplikaciju, onda ih pomjeri tri nedjelje prije početka, kada su već rezervisane avio karte i gosti su planirali dolazak, pomijeranjem snosi veliku štetu. Ispali smo neozbiljni na međunarodnoj sceni i snosimo posljedice. Imali smo neobičnu situaciju sa Banskim dvorom. Nakon potpisanih ugovora i najavljenih datuma saznali smo da su oni potpisali ugovor sa Beer festom na naše datume, od 23. do 26. juna. Jedina opcija bila je da pomjerimo datum, što se jako odrazilo na program festivala. Izgubili smo neke filmove koji su bili bukirani, lista gostiju se promijenila, sve to je išlo na našu štetu, a onda smo saznali da je taj Beer fest otkazan”, kaže Buzakovićeva, koja se nada da ih maler neće pratiti i dalje, te da tokom trajanja Festivala neće padati kiša. U slučaju vremenskih nepogoda jedina opcija je seljenje u Gradsko pozorište Jazavac, koje prima znatno manji broj ljudi od Kastela.

Podrži eTrafiku

Iako ističe da je ovo bila izuzetno teška godina, direktorica naglašava da je selekcija filmova bolja nego ikada. Od pristiglih 800 filmova, biće prikazan 31.

“Radi se o smjelim i kreativnim filmovima. Iako smo izgubili vikend i trajemo dan kraće, nismo izgubili na kvalitetu. Ove godine smo zahvaljujući saradnji sa kancelarijom Američke ambasade ostvarili saradnju sa Sundance festivalom, na kome je prošao film ‘Ping Pong ljeto’. Imamo samo dva filma u Panorami, ali su zaista odlični. Iz godine u godinu su filmovi koji nam stižu sve teži i teži, teme su sve komplikovanije i zahtjevnije. Jako teško je naći film koji obrađuje laku tematiku, oni se bave propitivanjem zahtjevnih stvari, ali nas raduje da publika sjajno reaguje na te filmove”, navodi ona.

Ovogodišnje nagrade Kratkofila su nešto drugačije nego prethodnih godina. Dodjeljuje se glavna nagrada, odnosno Grand Prix, zatim nagrada za najbolji regionalni film i nagrada publike, dok je žiriju ostavljena mogućnost da dodijeli specijalna priznanja po njihovom mišljenju.

Buzakovićeva kaže da podrška institucija drastično pada iz godine u godinu, te da moraju tražiti načine da opstanu bez njihove pomoći.

“Sada nam se povukao generalni sponzor, koji je sav novac preusmjerio za humanitarnu pomoć, ali moram napomenuti da su odluke o finansiranju ministarstava i grada donesene prije poplava i nemaju veze sa njima, a već tada su bile poražavajuće. Mi jednostavno moramo naći način da opstanemo van podrške institucija.”

Drugu godinu zaredom dio Kratkofila čini i Kratkofil Junior, čija koordinatorka programa Dušica Ilić kaže da su ove godine dobili podršku od kancelarije UNICEF-a u BiH, te da su se bavili mogućnostima koja porazumijeva aktivno učešće djece sa smetnjama u razvoju.

“Sa nama su bila djeca iz Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ‘Dr Miroslav Zotović’, kao i socijalni radnik i pedagog. Kratkofil Junior je dječija filmska radionica koja je za 15 radnih dana upjela da prođe četiri segmenta stvaranja filma, da se djeca upoznaju sa izrađivanjem scenarija, sa mogućnostima kamere i režije, snimanjem filma i montiranjem materijala. Bilo je 18 djece od 9 do 15 godina, koji su napravili tri kratka filma. Tema je bila ‘Priroda i duh’, a premijera će biti na samom otvaranju festivala. Imamo igrani film, ekološku horor komediju i dokumentarni film o radu same radionice”, kaže Ilićeva.

Izvršna producentkinja Kratkofila Bojana Bojat ispred tima Festivala obećala je kvalitetne filmove.

“Mogu da obećam dobre filmove i dobru atmosferu. Zanimljivo je da ove godine filmovi Panorame idu preko DCP-a (digitalnog kino projektora), što povećava doživljaj filma, posebno na velikom platnu kakvo je na Kastelu.”

U takmičarskom programu biće prikazan 31 film iz 25 zemalja, među kojima su i dva iz BiH. Za Panoramu Plus su pripremljeni filmovi ”Ping Pong ljeto” i ”Pogrebnik”. U pratećem programu će producentkinja ”Pogrebnika” Jovana Nikolić u Domu omladine 24. jula u 19 časova održati zanimljivu radionicu o produkciji filmova i načinu slanja na festivale. Dan ranije u Domu omladine u 19 časova imamo promociju knjige ”Zavodnik” Dejana Ognjanovića, gdje se autor poigrava elementima horora, a promociju će ispratiti i kratka video projekcija.

S obzirom da je Festival izgubio svoju opremu i prinuđen je da je iznajmljuje, čime su znatno povećani troškovi organizacije, ove godine je ulaznica sa 1 KM povećana na 2 KM.

eTrafika.net – V. Stokić, Foto: G. Terzić

Napiši komentar