fbpx

Deseti po redu festival  „Kozarski etno“ održan je 4., 5., 6. i 7. jula u potkozarskom selu Piskavica i na Trgu srpskih vladara u Banjaluci, u organizaciji KUD „Piskavica“ i Turističke organizacije Grada Banjaluka. Učestvovali su ansambli iz šest zemalja.

Predsjednik KUD „Piskavica“, Rajko Radusinović, kazao da je cilj festivala kulturu staviti u funkciju turizma.

„Mi već deset godina nastojimo da od resursa koje imamo napravimo proizvod koji možemo da ponudimo turistima. Naše običaje prilagodili smo na način da i stranci mogu da ih razumiju, i tako uz našu hranu i folklor imamo truristički proizvod koji možemo da im prodamo. Najmanje 20 evropskih zemalja je za ovih deset godina učestvovalo na festivalu, a rezultat je veliko zadovoljstvo naših gostiju koji veoma cijene naše gostoprimstvo i atmosferu tokom trajanje cijelog festivala“, kazao je Radusinović.

Podrži eTrafiku

KUD „Kolovit“ iz Gradiške od samog početka, već deset godina, učestvuje na festivalu „Kozarski etno“. Predsjednik,Mirko Borjanović, kaže da se uvijek rado odazovu učešću na ovom festivalu gdje, među ostalim, upoznaju ansable iz različitih zemalja i ostvaruju saradnju za neka buduća gostovanja.

„Stranci su uvijek oduševljeni jer su naši običaji za njih nešto novo i drugačije. Naročito su oduševljeni našim živim igrama, pogotovo oni koji dolaze iz morskih gradova čije su igre sporije u odnosu na naše”, rekao je Borjanović.

Članica grupe  „Lous Crabots de Semisens“ iz  St Vincent de Tyrosse, grada na jugozapadu Francuske, kazala je za eTrafiku da je njihov ansambl prvi put u Banjaluci i da su veoma uzbuđeni što su imali priliku da upoznaju našu zemlju.

„Vaše igre su veoma dinamične i vesele, a i priroda je impresivna. Sljedeće godine u Francuskoj organizujemo festival na koji smo pozvali ansambl iz BiH i radujemo se što ćemo imati priliku da uzvratimo gostoprimstvo“, priča  članica ansambla „Lous Crabots de Semisens“.

Na ovogodišnjem „Kozarskom etnu“ učestvovali su ansambli iz Francuske, Makedonije, Bugarske, Srbije, Italije i BiH. Po prvi put ove godine učestvovala je i grupa iz Federacije BiH. Prikazan je tradicionalni „običaj o Malom Božiću“, a organizovano je i takmičenje u tradicionalnoj sportskoj igri bacanje kamena s ramena, takmičenje pjevačkih grupa, izbor para u najoriginalnijoj narodnoj nošnji, ali i izložbeno – prodajna postavka rukotvorina.

Manifestaciju „Kozarski etno“ podržavaju Turistička organizacija Grada Banjaluke, Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo trgovine i turizma.

kozarski etno bl 2014 (1)  kozarski etno bl 2014 (3)    kozarski etno bl 2014 (7) kozarski etno bl 2014 (8)  kozarski etno bl 2014 (10)   kozarski etno bl 2014 (13)

eTrafika.net – S. Terzić/ Foto: G. Terzić

Napiši komentar