fbpx

Dvosatnim nastupom ansambala iz Argentine, Austrije, Italije, Srbije i Bosne i Hercegovine, sinoć je u dvorani Oblićevo u Banjaluci završen sedmi međunarodni Dukat Fest.

Prethodnih godina Dukat Fest ugostio je više od 70 ansambala iz više od 40 zemalja svijeta. Preporuke za učešće stizale su iz Jordana, Grčke, Dubaija, Kolumbije, Meksika… Ovogodišnji Festival protekao je u znaku humanosti, jer su posjetioci kupovinom karata pomogli porodice iz poplavljenih područja.

Direktorica Festivala Natalija Trivić zahvalila se svima koji su na bilo koji način učestvovali.

Podrži eTrafiku

“Želim da zahvalim svima vama koji ste prepoznali humanost. Hvala što ste dali doprinos da ovogodišnji Dukat Fest učinite ostvarenim. Naše malo nekome znači mnogo”, rekla je ona.

Promovišući narodne običaje i kulturu raznih zemalja svijeta, ali i domaću kulturnu baštinu, Dukat Fest je tokom sedam godina postojanja u BiH dovodio ansable iz raznih krajeva svijeta. Ove godine najveću pažnju privukao je ansambl iz Argentine. Valentina i Huan rekli su nam kako nisu očekivali da će im publika sve vrijeme aplaudirati i da im je bilo pravo zadovoljstvo igrati sinoć.

“Nismo očekivali ni da će biti toliko ljudi, jer je zbog poplava bilo upitno da li će se sve ovo održati. Svi su nas jako lijepo dočekali, uživali smo igrati pred ovom publikom. Najviše su nam se svidjeli ljudi i način na koji su nas dočekali”, kažu oni, te dodaju da su za vrijeme utakmice Argentina-BiH bili u jednom od banjalučkih lokala.

“Podržavali smo Argentinu i bilo nam je jako lijepo jer se nismo osjećali nesigurno među Banjalučanima. BiH je dobro igrala, ali mi očekujemo najbolje od naše zemlje”, kažu oni kroz osmijeh.

Fridrih Holcman iz Austrije rekao nam je da njihov ansambl okuplja članove iz različitih dijelova te zemlje pa im je ponekad teško da vježbaju. Drago im je da su mogli učestvovati na humanitarnom koncertu i tako dati svoj doprinos i podršku poplavljenim područjima.

“Iako nam je BiH jako blizu, žao nam je što nemamo više kontakta sa ovom zemljom. Voljeli bismo u budućnosti uspostaviti više saradnje sa ljudima sa ovih prostora. Drago nam je možemo biti dio ovog programa i pomoći ljudima koji su ugroženi poplavama. Nama su se dešavale slične situacije, pa shvatamo koliko je ljudima teško da u ovom trenutku sviraju i pjevaju, ali i to je jedan od načina da se prebrode nedaće”, rekao je on.

U nastavku pogledajte dio atmosfere iz dvorane Obilićevo:

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar