fbpx

„Boje prijateljstva“ naziv je izložbe koja je večeras otvorena u Galeriji UDAS u Banjaluci.

Radi se o slikama na staklu, koje su plod rada Jovane Džever i Biljane Nedić. Izložba je odabrana od strane Umjetničkog savjeta Galerije UDAS na osnovu konkursa za izbor umjetnika/ca sa i bez invaliditeta za 2014. godinu.

Umjetnica Biljana Nedić se slikarstvom amaterski bavi posljednjih osam godina. Oprobala se u svim tehnikama, od platna pa do akvarela, ali joj staklo najviše odgovara.

Foto baza

„Staklo me je privuklo jer je svaka slika izazov i jer ona mene iznenadi, mi ustvari radimo zajedno. Slike su apstraktne i svako ih doživljava na svoj način. Koliko ja znam, u našoj državi, ali i okolini se niko ne bavi slikanjem na staklu. Ljudima je interesantno da vide da je to direktno rađeno na staklu, a ne ispod njega“, kaže nam ona, te dodaje da tehnika koju koristi nije klasičan vitraž.

Slike koje stvara nastale su kao i svake druge slike, recimo one na papiru ili platnu, samo što je podloga drugačija i koriste se boje namijenjene za to.

„Mi smo odavne prevazišle taj klasični vitraž, radimo dosta apstrakciju i neke stvari koje su možda malo i neizvodljive za staklo. Svaka slika koju radimo je na neki način izazov jer nikada ne znamo kako ćemo je završiti iz tog razloga što su boje jako nemirne i na staklu se ponašaju kao voda. Ako se staklo pomjeri prilikom slikanja, boje se nekontrolisano kreću. Dok sliku ne završimo mi ne znamo u kom će to pravcu otići i šta ćemo ustvari dobiti“, rekla nam je Nedićeva.

Za slikanje na staklu koriste se boje na bazi vode ili boje na bazi razređivača. Pravilo je da se one ne miješaju, ali je Jovana Džever odlučila da to pravilo prekrši.

„Uz malo radoznalosti sam ih pomiješala, čisto da vidim kako će se boje ponašati i svidjelo mi se to što sam dobila. Radim ponekad ulje i akril, ali najviše volim raditi na staklu, ono je zasigurno prva ljubav“, kaže nam Dževerova koja se slikarstvom bavi osam godina.

Likovna umjetnica Dajana Malešević za Dževerovu kaže:

“Ova podloga kao specifična vrsta materijala, zahtijeva od umjetnika da joj se pokori, ograniči u likovnosti, samom postupku izrade umjetničkih djela. Jovana, iako naivac, u pojedinim momentima se predaje staklenoj površini, ali tu se ne zadržava. Hrabro joj se suprostavlja, kreće laganim koracima da eksperimentiše i proučava likovne varijacije. Čas su to ispitivanja paste koja nije svojstvena ovom materijalu i bojama, čas stalno miješa, kombinuje više boja, posmatrajući strpljivo kako i kada može još nešto novo da uvede kako bi dobila kvalitetnu likovnost. Likovno istraživanje ne ometa je u procesu sublimacije energije, naprotiv, njena ekspresija postaje sve jača, sve slobodnija, krećući se postepeno ka apstrakciji.”

Ovo je treća zajednička izložba mladih umjetnica, a možete je pogledati do 30. juna, radnim danima od 9 do 15 časova.

udas_izlozba_jovana_1 udas_izlozba_jovana_2   udas_izlozba_jovana_6

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar