fbpx

Izložba „Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput – Evropski konteksti“ otvorena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Postavku su priredile galerija „Matice Srpske“ iz Novog Sada i Muzej savremene umjetnosti, a tokom trajanja izložbe, do 22. jula, biće priređena tumačenja izložbe, projekcije dokumentarnih filmova o umjetnicima, i kreativna radionica za djecu.

Otvaranju je prisustvovao ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije, Ivan Tasovac, koji je danas sa ministrom prosvjete i kulture Srpske potpisao sporazum o saradnji u oblasti kulture. On je rekao je da se nada da će što više Banjalučana ali gostiju Banjaluke proći kroz Muzej savremene umjetnsoti i vidjeti ovu izložbu i da će svako od njih pojedinačno doživjeti značaj same izložbe.

Foto baza

„Naparavili smo jedan okvir saradnje sa Republikom Srpskom u kojem će institucije dvije države praviti svoje dogovore, a sporazum o saradnji potpisan je upravo da bi se ovakve manifestacije češće dešavale. Ne postoji ništa u ovom trenutku što se može reći pored ovih slika, jer dođe trenutak kada politika treba da zaćuti, a umjetnost da progovori“, rekao je Tasovac banjalučkim novinarima.

Izložbu je otvorio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić, koji je podsjetio da se radi o četvorici renomiranih, poznatih i publici dragih umjetnika, i izrazio nadu da će ljubitelji slikarstva zaista uživati u periodu trajanja izložbe.

„Važno je istaći i dvije asocijacije koje se javljaju uz ovu izložbu. Pošto je naslov „Evropski kontekst“ podsjeća nas da ovaj kulturni krug kojem pripadamo pripada evropskom kontekstu, a likovna umjetnost i kultura su zaista dio evropske civilizacije. Drugi kontekst je lokalni jer je Banjaluka svojevremeno imala slikarsku četvorku Simić, Štaljo, Misirlić, Ćurić koji su takođe prodrmali domaću likovnu i umjetničku scenu nekim evropskim vjetrovima i kontekstom“, kaže Radojičić.

Autor izložbe, Tijana Palkovljević Bugarski, kaže da ova izložba predstavlja jedan mali dio galerije „Matice Srpske“ i da je nastala iz želje da dio fonda koji nije dobio svoje mjesto u stalnoj postavci bude predstavljen kroz pojedinačne izložbe.

„Ova izložba bazirana je na stvaralaštvu četvorice umjetnika, ali ona predstavlja i razvoj srpskog slikarstva prve polovine 20. vijeka. Na ovoj izložbi publika može da prepozna četvoricu umjetnika kroz njihova izložbena djela, ali i kroz prateći materijal, brojne tekstualne legende i dokumentarne filmove koji govore o njihovom sveukupnom stvaralaštvu“, kazala nam je Palkovljević Bugarski.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti, Sarita Vujković, rekla je da je značaj ove izložbe što na dobar način zaključuje ideju ove institucije koja od je od ranijih godina pa do sad predstavljala velikane srpskog slikarstva.

„Imamo priliku da pogledamo jedan novi mediološki kontekst i nešto novo u teorijskom smislu što otvara nove i drugačije mogućnosti za realizaciju ovakvih izložbi. Vizuelni identitet izložbe prate četiri boje, čitav prostor muzeja je transformisan kako bi na najbolji način banjalučkoj publici predstavili ova djela koja su inače vrlo rijetko izlagana i koja predstavljaju značajne koncepte i na najbolji način pokazuju koliko je kubizam bio značajan u srpskom slikarstvu, priča Vujkovićeva.

Ono što povezuje ova četiri slikara je da su svi potekli iz panonske ravnice iz potpuno različitih gradova, ali su svi pripadali centralno evropskom miljeu, i to što su kao svoje odredište odabrali Pariz gdje su se zadržavali kraće ili duže, a onda su te ideje prenijeli u svoje slikarstvo i vratili se svojim korjenima.

Izložba „Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput – Evropski konteksti“ u Muzeju savremene umjetnosti RS biće postavljena do 22. jula, a radno vrijeme muzeja je od 10 do 22 časa.

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar