fbpx

Sedmi Međunarodni festival folklora “Dukat fest” zvanično je otvoren sinoć ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, pred brojnim učesnicima i posjetiocima.

Ansambli iz Argentine, Austrije, Italije i Bosne i Hercegovine, kao i “Duo Belegzija” svoj defile započeli su u 20 časova na Trgu Krajine, a zatim se prošetali Gospodskom ulicom pokazujući raskoš svojih nošnji i ljepotu narodnih običaja i igara. Na platou ispred Hrama okupio se veći broj građana koji su sa oduševljenjem pratili nastupe svih zemalja, dok je najveću pažnju zasigurno privukla Argentina.

Prilikom obraćanja prisutnima direktorica Festivala Natalija Trivić podsjetila je da je ove godine planirano učešće 10 zemalja, ali su neke otkazale dolazak zbog poplava.

Podrži eTrafiku

“Iako smo planirali da ćemo ugostiti 10 ansabala, ugostićemo njih šest najhrabrijih koji nisu strahovali od dolaska u Republiku Srpsku gledajući snimke katastrofalnih poplava. Naši gosti će kvalitetom i progamom doprinijeti da Dukat Fest nastavi tradiciju visokokvalitetnog festivala koji na interkulturalni način pokušava da građane upozna sa tradicijom cijelog svijeta. Ovo je dobar način promocije Republike Srpske jer naš festival prepoznaju širom svijeta, od Dubaija, pa do Jordana, Sjedinjenih država, Italije…”, istakla je ona.

Ovogodišnji “Dukat fest” je humanitarnog karaktera i prilog od prodatih ulaznica po cijeni od 5 KM biće doniran porodicama Kilibarda iz Doboja, Stojičić iz Šamca i Miljković iz Bijeljine, koje su stradale u nedavnim poplavama. Organizatori ističu da će sav novac biti doniran pred kamerama RTRS-a, kako bi publika mogla znati gdje su njihovi prilozi otišli.

Sutrašnje centralno festivalsko veče zbog nestabinih vremenskih uslova neće biti održano na tvrđavi Kastel, kakva je praksa bila uvijek do sada, već će se preseliti u dvoranu Obilićevo. Sutra se očekuje i dolazak ansambla iz Srbije, koji nije mogao prisustvovati otvaranju Festivala.

eTrafika.net – V. Stokić, Foto: V. Stokić, G. Terzić

Napiši komentar