fbpx

Pet polaznika tromjesečnog kursa fotografije izložilo je večeras u Muzičkom paviljonu u Banjaluci svoje radove. Izložba pod nazovom “Foto esej 2014” rezultat je kursa koji je vodila Nina Sladojević, pod pokroviteljstvom omladinskog centra “Zdravo da ste”. Fotografije Maje Topić, Nenada Cvijanovića, Zorana Davidovića, Marinka Vekića i Jovane Vilimonović možete pogledati do 06. marta.

Predavač kursa Nina Sladojević rekla nam je da se radi o foto-esejima koje čini 10-15 fotografija istog motiva, teme ili načina fotografisanja.

“Tokom kursa su imali određene teme kako bi ispunili određene forme fotografije, poput kompozicije i ekspozicije. To su bili portret, pejzaž ili komplementarne boje, dok im je posljednja tema bila foto esej kako bi mogli fotografisati ono što oni vole i da se posvete tome. Tokom posljednje etape radili smo u programima kao što je Fotošop. Niko od njih se nije ranije bavio fotografijom, došli su kao apsolutni amateri, krenuli su od samih početaka, pa su kroz svoje radove naučili neke osnove. Trudila sam se da ih na neki način usmjerim u tom njihovom pravcu, kako bi mogli da se dalje razvijaju”, navela je ona.

Foto baza

Njih pet činilo je prvu grupu polaznika, a kursevi se nastavljaju. U toku je upis koji traje do 10. marta, a već 15. marta se kreće da radom. Jedini uslov za pohađanje kursa je posjedovanja fotoaparata ili telefona kojim mogu raditi.

“U ovoj grupi ih je bilo pet, a trenutno za narednu grupu ima 10-15 prijavljenih. Lakše je raditi sa manje ljudi jer tako imaš vremena da se posvetiš svakome od njih. Jako sam zadovoljna radovima, jer su drugačiji iako su neke teme slične na prvi pogled. Stvarno mislim da su dali sve od sebe”, rekla nam je Nina.

Polaznik kursa Nenad Cvijanović izložio je osam fotografija, sa temom mraza. Fotografisanjem se bavio i ranije, a na predavanja je krenuo kako bi se usavršio.

“Oko tehničkih stvari mi se mnogo pomogao, jer mnogo znao oko toga. Lako je kupiti aparat i naučiti raditi sa njim, ali je teško naučiti neku umjetničku stranu fotografije”, kaže on, i dodaje kako planira nastaviti bavljenje fotografijom, te upisati napredni kurs.

(eTrafika.net – V. Stokić; Foto: V. Stokić)

Napiši komentar