fbpx

Rođen je u Mostaru, studirao je u Sarajevu i Zagrebu, radi u Zagrebu, Splitu i Mostaru, a već 16 godina živi na relaciji Mostar – Zagreb i postiže ogromne rezultate, a Hercegovci i Zagrepčani ga podjednako svojataju, vole i cijene.

Šira javnost ga pamti po ulogama inspektora Miška u seriji Villa Marija, Grofa u seriji „Zauvijek susjedi“, Ferenčaka u krimi seriji „Urota“, a u novoj RTL-ovoj seriji „Ruža vjetrova“, tumači ulogu negativca Borisa.

Za eTrafiku, Slaven Knezović:

Podrži eTrafiku

~ U Vašem prvom intervjuu ikad, neposredno pred prijemni ispit na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, opisali ste kompletno stanje u svijetu glume i pozorišta, bolje nego većina Vaših kolega sa ogromnim iskustvom iza sebe. Mislite li da se to mnogo promijenilo do danas?

Pa, nije se skoro ništa promijenilo do danas… druga su vremena, drugi ljudi, ali to je ostalo isto.

~ U kategoriji ste glumaca koji su prilično angažovani. Da li birate projekte i kako se nosite sa slavom i popularnošću koji traju?

Pa, biram projekte… osjetim odmah kada je nešto dobro. Popularnosti su nus pojave. Još me nije ponijelo, zato mislim da to podnosim dobro…

~ Da li sebe doživljavate kao umjetnika ili kao “izvođača glumačkih radova” i zašto?

U sve nastojim „ugurati“ duh umjetnosti, kada se budem osjećao kao izvođač radova, onda ću se prestati baviti ovim poslom….

~ Gdje više radite, a gdje se osjećate kao kod kuće, u Hercegovini ili Hrvatskoj?

Dosta više radim u Hrvatskoj, a kod kuće se osjećam svugdje gdje mi je dobro…

~ U toku je snimanje završnih epizoda sada već popularne RTL-ove serije “Ruža vjetrova”. Da li ste očekivali toliki uspjeh kod gledalaca i koliko je naporan, a koliko lijep rad na tv seriji?

Rad na snimanju sapunica je težak, to traje po cijeli dan, tekst se uči danas za sutra, ali mi je drago kad vidim da to prolazi kod ljudi… onda znam da smo nešto napravili.

~ Da li bi mogli da izdvojite projekat ili lika koji je obilježio Vašu karijeru?

Pa, mogao bih da izdvojim dva projekta. Prvi je moj prvi film „Crvena prašina“, a drugi je film „Živi i mrtvi“. Mislim da su me ta dva projekta obilježila, i profesionalno i privatno.

~ Ne tako davno, prije nešto više od godinu dana, snimljen je omnibus “Zagrebačke priče”, a u segmentu “Recikliranje” igrali ste Roma. Da li je bilo zahtijevno pripremiti se za tu ulogu, naučiti romski i kakva je bila saradnja sa rediteljem Brankom  Ištvančićem?

Pa, prvi put sam tada glumio na stranom jeziku… Saradnja sa Brankom je izvrsna. Mi se poznajemo još sa akademije i sad se spremamo snimiti njegov drugi dugometražni film „Most na kraju svijeta“.

~ Kakve bi projekte voljeli da radite u narednih nekoliko godina, s kim i zašto, i da li je trenutno nešto u planu?

Volio bih da radim na dobrim filmovima… Osim ovog filma sa Brankom Ištvančićem, radiću i film sa Arsenom Ostojićem i Kristijanom Milićem…

~ Nedavno je završen filmski festival u Mostaru, čiji ste organizator. Kako je proteklo i da li ste zadovoljni?

Peti „Dani filma“ su odlično prošli, veseli me da se to već pretvorilo u kulturnu manifestaciju od velikog značaja za Mostar i Hercegovinu, jer smatram da oni to zaslužuju.

 

 

eTrafika.net – Jelena Stojaković

Napiši komentar