fbpx

Drugu godinu zaredom maketari su izložili svoje radove u Banjaluci. Prošle godine u Domu omladine, a danas u Staklencu, oni su posjetiocima pokazali sve ono na čemu su vrijedno radili godinama.

Među eksponatima bilo je tenkova, aviona i helikoptera pa je svako mogao pronaći nešto što mu se dopada.

Slobodan Lajić koji se maketarstvom bavi već 32 godine jedan je od najstarijih članova. Kaže da ih u društvu ima sedmorica koji se time bave, još uvijek nemaju formiran klub, ali na tome uveliko rade.

Podrži eTrafiku

“Prvi put smo se sastali prošle godine u ovo doba, pred tadašnju izložbu. Očekujemo da ćemo na trećoj izložbi već imati više članova i formiran klub. Ovdje nema profita, bavimo se time isključivo iz ljubavi. Neko voli avione, neko tenkove, neko brodove, puno je oblasti u maketarstvu”, govori nam Lajić.

On kaže da je prije u Banjaluci na odjelima igračaka bilo materijala za makete, ali sada sve potrebno nabavlja iz inostranstva, putem online prodavnica. On izrađuje brodove, avione, helikoptere i tenkove.

“Neke modele radimo po nacrtu, sami tražimo materijal, sami ga obrađujemo i izrađujemo detalje. Makete koje kupimo su uglavnom u dijelovima pa ih obrađujemo. Mnoge te makete oplemenimo svojim radom”, priča nam on, i dodaje da među maketarima ima ljudi raznih profila, od profesionalnih vojnika i pravnika, pa do slikara, arheologa i PT tehničara.

Kako kaže, prilikom izrade makete potpuno se isključi iz spoljašenjeg svijeta jer stvara svoj. Vrijeme pravljenja zavisi od veličine i detalja.

U galeriji pogledajte kadrove koje je na izložbi zabilježio fotograf eTrafike.

(eTrafika.net – Foto: Goran Terzić)

Napiši komentar