fbpx

Promocija „Narodnog bukvara“, autora Vladimira Đukanovića, promovisana je danas u Muzeju Republike Spske u Banjaluci.

Zanimljiva po tome što sadrži pojmove iz srpske tradicije, istorije i kulture, te najmađoj publici približava određene stvari koje već odavno nisu u upotrebi, „Narodni bukvar“ izazvao je veliku pažnju prilikom samog objavljivanja. Autor knjige, inače viši kustos etnolog Muzeja, kaže da se u „Narodnom bukvaru“ našlo oko 150 pojmova iz naše tradicije koji su u velikoj mjeri zaboravljeni ili je njihovo osnovno, pravo značenje zaboravljeno.

„Ti pojmovi se spominju, ali ljudi ne znaju šta oni ustvari znače. Svaki pojam prati ili fotografija ili crtež da bi se sve lakše shvatilo. Svi predmeti i fotografije nisu uzimane niti sa interneta niti iz drugih knjiga, već iz muzejske dokumentacije, iskoristio sam sve ono što su kolege skupljale godinama. Nadam se da ću ovim izdanjem zainteresovati kako najmlađe generacije, tako i njihove roditelje za bolje upoznavanje sa našoj istorijom, tradicijom i kulturom“, rekao nam je Đukanović.

Podrži eTrafiku

Recezent knjige i i muzejski savjetnik iz Etnografskog muzeja u Beogradu Vesna Dušković pojasnila nam je šta se sve nalazi unutar korica knjige.

„Vladimir se prihvatio toga da na relativno malom prostoru i sa brojno ujednačenim pojmovima složenim prema azbučnom redu objasni pojmove iz tradicionalnog života srpskog naroda na prostoru Republike Srpske. U ‘Bukvaru’ obrađeni su najbitniji pojmovi kojima se objašnjavaju običaji, način stanovanja, način privređivanja, odjevanja, biljke koje su značajne za život zajednice i pojedinca, životinje… Tu su i pojmovi kojima se vodimo kroz svijet zanatlija i njihovih alatki, a ono što ovu publikaciju interesantnom jeste da to nije samo objašnjenje alatke, nego Vladimir često objašnjava cijeli proces izrade predmeta u određenom zanatu u kome se ta alatka koristi. Isto je i sa muzičkim instrumentima, objašnjeno je kako se izrađuju, koji se materijali pri tome koriste, nazivi za pojedine dijelove, kao i objašnjenje muzike koja se na njima izvodila i naziv za ljude koji su je izvodili“, navodi ona, te dodaje da je bilo potrebno pravo umijeće kako bi se djeca provela kroz najosnovnije pojmove kao što su kubura i jaram, ali i objasnila razlika između minđuše i naušnice.

narodni_bukvar_promocija_2

U knjizi uz svako slovo stoji po jedna poslovica koja se vezuje uz te pojmove. Duškovićeva je izrazila nadu da će biti drugih, dopunjenih izdanja, te istakla da su u knjizi ilustracije jako bitne jer nisu „pretenciozne, ali su dovoljno šarene i vesele da zainteresuje one kojima je knjiga namijenjena“.

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar