fbpx

Knjiga “K’o lepi san” koja svjedoči o pomalo zaboravljenom periodu, zlatnom dobu građanske Banjaluke 1929-1941 godine, autorke Nadežde Lazarević Kovačević, predstavljena je sinoć u koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci.

Autorka se u knjizi bavi građanskim i ambijentalnim identitetom Banjaluke u periodu Vrbaske banovine. Ova neobična knjiga predstavlja kolaž sačinjen od sjećanja potomaka porodica koje su živjele u Banjaluci i arhivske građe, sa građanima Banjaluke u glavnoj ulozi.

Nadežda Lazarević Kovačević naglasila je da je uživala prikupljajući podatke i pišuću knjigu, te da je u jednom trenutku jednostavno osjetila da se mora zaustaviti, kako ne bi otišla u beskraj.

Podrži eTrafiku

“Nisam stavila tačku, već tri tačke. Zato je ovo jedna otvorena knjiga, otvorena za nova saznanja o Banjaluci i Banjalučanima, nadam se da ću do njih doći uz vašu pomoć. Ako ćemo iskreno, ja sam potpuno spremna za to drugo, dopunjeno izdanje. Ima još mnogo interesantnih građevina, ljudi i događaja koje nisam pomenula, a zaslužuju da budu sačuvani od zaborava. Naročitu zahvalnost dugujem potomcima starih porodica koji su mi pomagali u sakupljanju građe”, rekla nam je ona.

Vidosava Grandić, istoričarka umjetnosti i recezent knjige, kaže da se autorka latila ogromnog posla kada je na Duhove prošle godine počela da traga.

“Nije mogla ni da pretpostavi gdje će je traganje sve odvesti, a ona je otvarala stranicu po stranicu, tražila, proučavala i literaturu i arhivsku građu. Ono što njenu knjigu izdvaja iz svih do sada objavljenih o Banjaluci jeste to što je Nadežda učinila iskorak u dva pravca. Prvi je što je potražila potomke, a onda tragajući otkrila da se oni nalaze na skoro svim kontinentima. Tako je dobijala izuzetno dragocjenu živu riječ koja nam svjedoči o tom vremenu. Podarila nam je nešto što predstavlja posebno bogatstvo ove knjige – fotografije. Pronašla je veliki broj fotografija koje do danas nisu publikovane. Kroz 12 poglavlja i 13. epilog ona je pričala o vremenu u kome su trgovci, zanatlije, ljekari, prosvjetari… gradili ovaj grad. Oni su malu provinciju pretvarali u evropski grad kojim su se mogli svi ponositi. Podsjetila nas je kakvu smo arhitekturu imali i kakve su to dragocjenosti”, navela je Grandić.

Posjetioci promocije knjige imali su priliku da uživaju i u nastupima KUD “Veselin Masleša”, kao i muzičkim nastupima.

 ko_lepi_san_knjiga_banski (1) ko_lepi_san_knjiga_banski (2) ko_lepi_san_knjiga_banski (3)  ko_lepi_san_knjiga_banski (5)

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar