fbpx

Drugo izdanje festivala dizajna i kreativnosti, Fusion Design Week, završeno je juče u Banjaluci. Kroz bogat program, koji je počeo kreativnim radionicama, a završio se projekcijom filmova o dizajnu, organizatori su posjetioce proveli kroz svijet dizajna, kreativnosti i umjetnosti. Pet radionica, kao najznačajniji dio Fusion Design Week-a, omogućile su mladim kreativcima da, učestvujući u ovom projektu, steknu nova znanja i vještine i primijene ih na konkretnim zadacima. 

nektar_paviljonKao naročito značajne, izdvojile su se radionica „Rethinking Maps“, održana u saradnji sa Istraživačkim centrom za prostor, koja je propitivala korištenje nekoliko gradskih tačaka, odnosno „nemjesta“, kako su ih nazvali na radionici, i radionica „Paviljon“, čiji je produkt „FDW Nektar paviljon“ izazvao veliku pažnju. Paviljon je nastao uz veliku pomoć Banjalučke pivare, koja je obezbijedila materijal i sredstva za samu radionicu.

Ovom prilikom, organizatori žele da demantuju informaciju da je „FDW Nektar paviljon“, i uopšte organizacija i ideja festivala, imala ikakve veze sa problemom izgradnje studentskog paviljona, kao što se to u nekim medijima spekulisalo. Organizatori izražavaju žaljenje što je jedan jako značajan dio programa Fusion Design Week-a, koji je isključivo služio promociji dizajna i kreativnosti mladih ljudi iz našeg grada, izmanipulisan kako bi se stavio u politički kontekst, te je zbog nekorektnog izvještavanja izazvao neželjene reakcije.

Podrži eTrafiku

“Paviljon, kao koncept u arhitekturi i dizajnu, je bio novina ovogodišnjeg programa festivala, i temelj budućim kreativnim projektima, te se ne može, samo zbog pukog naziva, tek tako dovesti u vezu sa bilo čim. Ovakav vid izvještavanja ne doprinosi kulturnoj sceni, već, naprotiv, otežava realizaciju sličnih projekata, te učesnike stavlja u neugodan položaj”, navode oni.

I ove godine FDW je ugostio značajna imena dizajn scene iz regiona i Evrope. Posjetioci FDW-a su imali priliku čuti predavanja Marka Drpića, Nikole Radeljkovića i Nenada Dodića, koji su podijelili svoja iskustva i dali bolji uvid u trenutnu kreativnu scenu. Tokom festivala je otvoreno nekoliko izložbi, na raznim lokacijama u gradu, koje su uključivale i netipična mjesta za izlaganje, kao što su Gradski i Venecija most. Već tradicionalno, održan je i Popart Market, omiljena ’dizajn pijaca’ na koju su Banjalučani već navikli, koja je, zbog vremenskih neprilika, nažalost bila otvorena samo jedan dan.

Organizatori Fusion Design Week-a su UG Evropske konekcije i Udruženje anonimnih artista. Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a glavni sponzor je Banjalučka pivara.

 

 

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar