fbpx

Sedmi po redu internacionalni festival folklora „Dukat fest“ biće održan od 14. do 16. juna u Banjaluci, Gradišci, Prnjavoru i Modriči. Festival je ove godine pod sloganom „Dukat fest za humanost“, a cilj je da se pomogne stanovništvu iz najugroženijih područja koje je zahvatila poplava.

Direktor festivala, Natalija Trivić, kaže da ovogodišnji festival okuplja ansamble iz pet zemalja –  Argentine, Austrije, Italije , Makedonije i Republike Srpske, odnosno BiH.

„Ove godine po prvi put naplaćivaćemo ulaznice po cijeni od 5 maraka, a sav prihod biće uručen najugroženijim porodicama iz Doboja, Šamca i Bijeljine“, rekla je Trivićeva.

Foto baza

Direktor programa festivala, Jovana Simić, istakla je da humanitarna volja nije prisutna samo kod organizatora nego i kod samih učesnika koji su pristali da učestvuju u dijelu troškova. Ona je predstavila i program festivala, naglašavajući da će centralno takmičarsko veče biti održano 16. juna na banjalučkoj tvrđavi Kastel od 21 čas.

„Prvog dana festivala, 14. juna, planirana je izložba fotografija sa prethodnih šest festivala „Dukat fest“, a istog dana u Modriči biće upriličen koncert ansambala iz Italije. Za subotu, 15. jun, planirano je svečano otvaranje festivala ispred hrama Hrista Spasitelja kojem će prethoditi defile učesnika kroz centar grada i revija narodnih nošnji zemalja učensica festivala. U ponedjeljak, 16. juna, na Trgu Krajine biće prodajna izložba zemalja učesnica, a uveče je centralno takmičarsko veče gdje će se, pored pomenutih pet zemalja, pridružiti i ansambli iz Srbije i Hrvatske. Posljednjeg dana festivala planirane su posjete Gradišci i Prnjavoru gdje će biti upriličeni koncerti anasmbala učesnika“,  kazala je Simićeva.

Iako je zbog novonastale situacije u državi izazvane poplavama bilo upitno da li će ovogodišnji festival uopšte biti održan, organizatori su izrazili zadovoljstvo što će na ovaj način, kroz kulturu i tradiciju, moći da doprinesu pomoći ugroženima,  i pozvali sve da zajednički učestvuju u ovom humanom projektu.

Pored brojnih sponzora festival su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture i Grad Banjaluka, a generalni medijski pokrovitelj je Radio Televizija Republike Srpske.

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar