fbpx

Centralno kulturno-umjetničko društvo mladih “Veselin Masleša” održalo je sinoć koncert pred punom salom Narodnog pozorišta u Banjaluci.

Publika je imala priliku da vidi različite tradicionalne igre, kao i da uživa u narodnim nošnjama koje su igrači nosili.

CKUDM “Veselin Masleša” osnovala je 1948. godine tadašnja omladinska ogranizacija Grada Banjaluka, kako bi njegovala i javno prezentovala autentične oblike tradicionalne narodne kulture i umjetnosti. Uz to, Društvo razvija i ostale oblike kulturnog i umjetničkog djelovanja.

Foto baza

Tokom svog postojanja, različite sekcije, ansambli i grupe izveli su oko 6.000 programa u zemlji i inostranstvu, pred više od 6.000.000 gledalaca, ne uključujući gledaoce tv programa u kojima su nastupali.

Kao svoj najveći uspjeh ističu osvajanje prvog mjesta i visokog priznanja “Ajason d’Or” (zlatni plesač) na velikom međunarodnom festivalu dječijeg folklora u organizaciji C.I.O.F.F.-a (svjetska asocijacija folklorista u sastavu UNESCO-a) 1980. godine u gradu Matha u Francuskoj.

eTrafika.net, Foto: Goran Terzić

Napiši komentar