fbpx

Zbirka poezije “Od točka do rakete” proslavljenog nekadašnjeg banjalukog boksera Marijana Beneša promovisana je večeras u Banskom dvoru. 

Knjiga poezije za djecu izašla je pod etiketom izdavačke kuće “Arta” iz Beograda, čiji nam je glavni urednik Miodrag Jakšić rekao da se radi o kvalitetnom djelu za najmlađe. Trenutno je objavljena jedna knjiga, u planu su još dvije, koje će se objaviti do oktobra.

“Hoćemo da pokažemo čime se sada veliki šampion bavi i kako piše. Njegove pjesme su dosta kvalitetne, imaju dozu i zabave i edukativnih dijelova i svega onoga što kvalitetna pjesma za djecu treba da ima. Kada sam imao uvid u njegov rukopis, predložio sam da knjige budu tematske, kako bi djeci bilo zabavnije da čitaju. Knjiga već ima neki svoj život, imala je promociju u Beogradu, sad i u Banjaluci. Obišli smo nekoliko centara gdje borave hendikepirana djeca i poklanjali im knjige, na šta su oni jako dobro reagovali. Planiramo nešto slično da uradimo i ovdje. Cilj je da se knjiga ne prodaje nego poklanja djeci”, navodi Jakšić.

Podrži eTrafiku

Promocija je organizovana u saradnji sa poetskim krugom “Stihovnica” iz Banjaluke, o kojoj nam je nešto više rekla Enea Hotić.

“Stihovnica postoji od 2013. godine, stvorena je na putu u Zagreb kada smo išli na promociju zajedničkog Zbornika, takođe regionalnog, u izdavaštvu ‘Kulture snova’ iz Zagreba. Tako smo se Darko Tomić, Vid Vicko Vukelić, Slobodan Boco Bajić i ja okupili i ostali zajedno do danas. Širimo krug ljudi koji čitaju kvalitetnu poeziju, sarađujemo sa kulturnim ustanovama Banjaluke, da bismo pokazali da iza zvaničnih okupljanja postoji boemsko bilo Banjaluke gdje mi promovišemo boemiju u poeziji i ozbiljno prilazimo radu. Članovi poetskog kruga Stihovnica pomogli su pri izboru pjesama za ovu knjigu, kao i oko organizacije promocije”, govori ona.

Na promociji su učestvovali i ansambl “Dukas” i književna zajednica “Vaso Pelagić”.

marijan_benes_knjiga_promocija_1  marijan_benes_knjiga_promocija_3

eTrafika.net, Foto: Goran Terzić

Napiši komentar