fbpx

Instalacija “Vrt uživanja“ banjalučkog umjetnika Mladena Miljanovića otvorena je večeras u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci.

Nakon što je šest mjeseci bila izložena na Bijenalu u Veneciji, ova izložba je stigla i u naš grad, te je izazvala veliku pažnju Banjalučana.

Osnovna ideja, prema riječima autora, jeste uživanje individualnih želja i užitaka društva u kojem živimo, odnosno kako ti užici djeluju kada se artikulišu u jednu cjelinu koju čine tri uzajamno povezane cjeline, mermerni triptih, video rad i prostorna instalacija.

Podrži eTrafiku

„Tu je rad koji je skup individualnih motiva nadgrobnih spomenika objedinjen u jednu cjelinu i govori o tome kako individualni užici djeluju kao kolektiv. Dolazimo do jednog apsurda, do konfuzije u vizualnom smislu”, rekao je autor izložbe Mladen Miljanović.

Pored toga što se Miljanović bavio analizom društva u kojem živimo, rad se može posmatrati u jednom širem smislu kako uskladiti individualne želje sa kolektivom.

„Sedamdeset procenata želje je stvarnost u budućnosti, što bi značilo da ono što sada želimo će biti stvarnost u budućnosti, a stvarnost sada je interpretacija želja iz prošlosti. Na neki način, ova izložba postavlja pitanje šta želimo”, pojasnio je Miljanović.

Ovaj projekat se temelji na ličnom iskustvu umjetnika koji je, prije studiranja na Akademiji umjetnosti, radio portrete na nadgrobnim spomenicima.

“Dvanaest godina nakon tog posla ja sam se zamislio nad tim, bilo mi je interesantno zašto ljudi biraju baš taj motiv da ih predstavlja na toj ploči”, kazao je Miljanović.

On je jednostavno slike iz stvarnosti povezao u jednu cjelinu i one, u stvari, predstavljaju naš način iskazivanja ljubavi i užitka, a to je kič.

„To je pojava kasnih osamdesetih i početkom devedesetih, a kad se kič pojavi kao dominantan u društvu, konflikt može brzo da uslijedi. Iz tog razloga, ova izložba nas i uči da, kada prepoznamo nove pojave kiča, pronađemo načine kako da preventivno djelujemo“, kazao je umjetnik.

Izložbu je otvorio ministar prosvjete i kulture u Vladi RS Goran Mutabdžija, koji je istakao da je ovo najveći kulturni događaj ove godine u Srpskoj, ali i u BiH.

Ovo je posljednja izložba u ovoj godini koja je osmišljena s ciljem obilježavanja najznačajnijeg internacionalnog projekta Muzeja, koji se sa velikim uspjehom predstavio na najvećoj smotri savremene umjetnosti u svijetu.

Izložba će biti otvorena do 26. januara. Nakon Banjaluke, „Vrt uživanja“ će biti prikazan u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

eTrfaika.net / Foto: eTrafika.net – G. Terzić

Napiši komentar