fbpx

Sedmi međunarodni salon fotografije “Banjaluka 2013” otvoren je večeras u Banskom dvoru. Ove godine radove je poslalo više od 430 autora iz 58 zemalja, a žiri je imao težak zadatak da od 4.500 fotografije odabere najbolje. 

Salon je otvorio prorektor za kadrovska i ostala pitanja Univerziteta u Banjaluci Draško Marinković, koji se prisjetio početaka organizovanja.

“Ovo je već postala tradicija, sjećam se prvih salona koji su organizovani u maloj vijećnici Banskog dvora, gdje su bile izložbe slajdova. Sada smo došli do međunarodnog programa. Ovom prilikom još jednom čestitam organizatoru, nadam se da ćete narednih mjesec dana uživati u ovom programu.”

Podrži eTrafiku

Predsjednik ovogodišnjeg salona Milorad Kašćelan rekao nam je da svaki salon ima dosta sličnosti jer već petu godinu imaju patronat Međunarodne federacije za fotografsku umjetnost.

“Uvijek se odazovu najeminentniji autori iz svijeta kreativne fotografije. Ti autori kao i novi koji su se pojavili, uvijek učestvuju sa novim radovima, jer se ne može učestvovati sa radovima koji su već bili na ovom salonu. Postoji jedna raznovrsnost motiva, s obzirom da su bile dvije teme, u kolor i crno-bijeloj tehnici, i tema arhitektura.”

Kašćelan za fotografiju kaže da je izuzetno popularna i moćna.

“Što se tiče kreativne fotografije koju vidite ovdje, ona je definitivno zauzela svoje mjesto kada je u pitanju ova vrsta umjetnosti. S obzirom da smo ovdje već 21 godinu prisutni sa raznim izložbama, na neki način nas je i publika prepoznala, što se tiče Banjaluke možemo reći da fotografija ima svoju publiku. Od tema je najviše zastupljen life, iz tih fotografija možete vidjeti cijele priče. Raduje me da se uvijek kako iz BiH, tako i iz našeg foto kluba, uvijek pojave novi autori, pored onih koji već izlažu.”

salon fotografija banski 2013 (1)salon fotografija banski 2013 (2)salon fotografija banski 2013 (4)salon fotografija banski 2013 (5)

eTrafika.net / Foto: eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar