fbpx

Prvi srpski sajber roman “Mi izbrisani” Slobodana Vladušića predstavljen je večeras banjalučkoj publici u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

“Junaci mog romana istovremeno se kreću i po realnom i po virtuelnom svijetu, a mi danas živimo upravo u kombinaciji ta dva svijeta. Svijet interneta je mjesto gdje se odvija dobar dio romana ali i nastavak realnog svijeta. Ko hoće da se obrati javnosti mora biti prisutan i u tom svijetu”, rekao je Vladušić ali i naglasio da roman nije namjenjen samo čitaocima kojima svijet interenta nije stran već da ga mogu čitati i oni koji nisu ljubitelji “fejsbuka” i ostalih fenomena interneta.

Na zvaničnim prezentacijama se ističe da roman “Mi izbrisani” u izdanju “Lagune” posjeduje posebnu atmosferu – u njemu se kombinuju elementi američkog filma noira odnosno tzv. hard boiled krimi romana koji je proslavio Rajmond Čendler, iza koje se naslućuju obrisi postoktobarske Srbije i epohe u kojoj ljude više neće ubijati, već brisati.

sf roman promocija (1) sf roman promocija (2) sf roman promocija (3)

Takođe, “Mi, izbrisani” se može čitati i kao običan roman, jer je priča u njemu ispričana od početka do kraja. Za čitaoce i čitateljke koji su pak skloni sajber-mistici pripremljeno je iznenađenje: bonus dodaci romana koji se mogu skinuti sa sajta autora.

Na promociji pored autora o romanu je govorio i pisac Berislav Blagojević koji je istakao da je film veoma filmičan.

“Roman ima taj jedinstveni kvalitet koji dok ga čitate stvara atmosferu gledanja filma”, primjetio je Blagojević ali je Vladušić naglasio da je u ovom trenutku rano razmišljati o ekranizaciji romana ali je preporučio da se pogleda trejler spremljen za knjigu koji možete pogledati u nastavku:

Slobodan Vladušić za svoj prvi roman “Forward” dobio je nagrade “Borislav Pekić” i “Zlatni suncokret”. Takođe, dobitnik je i priznanja “Milan Bogdanović” za najbolju književnu kritiku, kao i nagrade “Isidora Sekulić”.

eTrafika.net / foto: eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar